TADIĆKA IZIGRALA BRAMMERTZA: BiH će dostavljati predmete ratnih zločina susjedima te će počinitelji ostati nekažnjeni, jer ni Srbija ni Hrvatska ne osuđuju svoje zločince

Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama

Glavni tužitelj UN Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS) Serge Brammertz i glavna tužiteljica Tužilaštvo BiH Gordana Tadić sastali su se u Sarajevu u vezi pripreme za nadolazeće izvještaja tužitelja Brammertza za Vijeće sigurnosti UN-a, te kako bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Slični članci

Tadić je ponovno iskazala želju za kontinuiranom i pojačanom suradnjom i potporom iz tužilaštva Mehanizma, a glavni tužitelj Brammertz je potvrdio spremnost svog ureda da pruži traženu potporu Tužilaštva BiH, kako bi istom omogućio ostvarenje pravde za žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Razgovarano je o potrebi za ubrzanim poboljšanjem saradnje u istragama i procesuiranju ratnih zločina, te o koracima poduzetim u pogledu nastavka dogovora postignutih na nedavno održanoj regionalnoj konferenciji tužitelja za ratne zločine u Beogradu.

Zaključeno je da veliki izazov predstavljaju bjegunci kojima je optužnice potvrdio Sud BiH, a koji žive slobodno u susjednim državama.

Tužilaštvo BiH će intenzivirati napore u pogledu prijenosa optužnica u države u kojima se optuženici mogu procesuirati, a tužilaštvo Mehanizma će osigurati potrebnu pomoć i olakšati proces prijenosa predmeta, te praćenje napretka u predmetima.

Brammertz i Tadić su razgovarali i o napretku koji je postiglo Tužilaštvo BiH, gdje su prepoznati pozitivni rezultati koje je nedavno ostvarilo Tužilaštvo BiH, posebice u podizanju složenih optužnica koje uključuju teška kaznena djela i optuženike visoke razine.

Dogovoreno je da se nastavi sa poboljšanjem rada Tužilaštvo BiH, te je Tadić zatražila pomoć tužilaštva Mehanizma, u segmentu riješavanja prepoznatih problema, daljem jačanju kapaciteta i nastavku potpore u unaprijeđenju rada.

Tužilaštvo Mehanizma će nastaviti pomagati Tužilaštvo BiH u riješavanju preostalih predmeta Pravila puta.

Brammertz je naglasio ozbiljnu zabrinutost u pogledu alarmantnog povećanja negiranja počinjenih ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca u BiH i širom regije, o čemu će još jednom izvjestiti Vijeće sigurnosti UN-a.

Glavni tužitelji su se složili da sve žrtve zaslužuju poštovanje, te da ih treba zaštititi od uvreda i negiranja njihovih patnji, a složili su se u tome da se činjenice utvrđene u presudama MKSJ, Mehanizma i Suda BiH, moraju poštivati i prihvatati kao temeljni principi vladavine prava.

U konačnici, glavni tužitelji su razgovarali o zajedničkoj suradnji u potrazi za nestalim osobama, zajedno sa drugim ključnim partnerima kao što su Državna agencija za istrage i zaštitu- SIPA, Institut za nestale osobe i Međunarodni komitet Crvenog križa, koja je nedavno dovela do otkrića masovne grobnice, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.