SVJETSKA BANKA: 4 najbolnije tačke poslovnog ambijenta u BiH

Neuralgične tačke kad je riječ o lakoći poslovanja u Bosni i Hercegovini prema izvješću Svjetske banke Doing Business godinama su iste – pokretanje biznisa, ishođenje građevinskih dozvola, plaćanje električne energije i plaćanje poreza.

I najnoviji izvještaj potvrdio je da BiH, usprkos hvalisanju vlasti, bitnije ne popravlja svoj poslovni ambijent.

BiH je na ljestvici Doing Business pala za tri mjesta, te je sada 89. po lakoći poslovanja, što znači da su druge zemlje napredovale brže od nas u poboljšanju uvjeta poslovanja i vlastite konkurentosti.

I dalje se u regiji nalazimo na posljednjem mjestu.

U kategoriji otpočinjanja biznisa rangirani smo na katastrofalno 183. mjesto od 190 rangiranih zemalja.

Dok su za područje Europe i centralne Azije u prosjeku potrebne 5,2 procedure za start poslovanja i 12,9 dana, u Bosni i Hercegovini to je 13 procedura i 81 dan.

Pokretanje biznisa je za građane BiH mnogo skup proces, jer prema Izvješću, plaćaju 14,9 posto od prihoda po glavi stanovnika, dok je to na nivou Europe i centralne Azije 4,6 posto, a u Sloveniji 0,0 posto.

BiH je na polju pokretanja biznisa, prema izvještaju Doing Business, ostvarila skromno povećanje skora od 0,20 % procentnih poena.

U kategoriji dobivanja građevinske dozvole naša zemlja je rangirana na 167. mjesto.

Slični članci

Čak 16 procedura i 193 dana potrebno je, prema Izvješću, da bi se ishodovala dozvola za građenje.

Trošak je oko 450 KM, odnosno 16,3 posto od vrijednosti gradnje jednostavnog skladišta.

Za poređenje u Europi i centralnoj Aziji to iznosi 4 posto. U odnosu na prethodni izvještaj u segmentu ishodovanja dozvola poboljšali smo skor za 1,45 posto.

Još jedna od neuralgičnih točki jeste uvođenje električne energije gdje smo rangirani na 130. mjesto, a prema Izvješću potrebno je proći 8 procedura i potrošiti 125 dana da bi se dobio priključak.

Kao i prethodnih godina, plaćanje poreza u BiH je također problematična oblast u kojoj smo u ovogodišnjem izvještaju rangirani na 139. mjesto.

Broj dana godišnje koji se troši na plaćanje poreza je 33, dok je to u Europi i centralnoj Aziji 16,6, a u Hong Kongu samo tri dana.

Godišnje porezni obveznici u BiH potroše 411 sati na plaćanje poreza.

Blagi napredak od 0,08 posto u poboljšanju skora registriran je u ovoj kategoriji.

Izvješće pokazuje da BiH ostvaruje tek mala poboljšanja u svojim najneuralgičnijim točkama poslovnog ambijenta, što sveukupno utiče da smo na lošem glasu kad su u pitanju uvjeti poslovanja. Manager.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.