SVIJET UBRZANO KUPUJE ZLATO: U iščekivanju američkih sankcija ili nečeg goreg

Centralne banke širom svijeta gomilaju zlato kao alternativu američkom dolaru, a Rusija u tome ubjedljivo prednjači. Tome su doprinjele geopolitičke tenzije, sankcioni ratovi i, pre svega, želja za dedolarizacijom

U trećem kvartalu 2018. godine, globalne centralne banke su kupile rekordnu količinu zlata tokom četverogodišnjeg perioda, dok je najviše kupila Centralna banka Rusije, navodi se u izvještaju Svjetskog savjeta za zlato.

Globalni obim kupovine plemenitih metala u protekla tri mjeseca iznosio je preko 148 tona, što je za 22 posto više nego u istom periodu 2017. godine. U najvećem obimu, zlato su kupili Rusija (99,2 tone) i Turska (18,5 tona). Tako su zlatne rezerve na raspolaganju Centralnoj banci Rusije po prvi put premašile dvije hiljade tona. Sada Rusija posjeduje 17 odsto rezervi svjetskog zlata. Pored toga, zemlje poput Kazahstana (za 14,4 tone), Indije (13,7 tona) i Poljske (13,7 tona) povećale su svoje rezerve zlata.

Revizija politike

Prvi zamjenik premijera i ministar finansija Anton Siluanov ranije je rekao da je Rusija primorana da revidira politiku ulaganja međunarodnih rezervi. Prema njegovim riječima, suština je da ih zadrži u sredstvima, koja su bez rizika u smislu ograničenja. Objasnio je da se rezerve akumuliraju na nekoliko načina – u valutama i različitim sredstvima. Pod trenutnim uslovima, postoji želja da se zadrže ona sredstva gdje postoji manji rizik od uticaja na njih, rekao je zamjenik premijera. Dodao je da je to neophodno kako bi se izbjegli problemi, tako da, ako bude potrebno, možete se osloboditi ovih sredstava, koristeći ih za potrebe države.

Slični članci

“Vidimo da postoje promjene u politici Centralne banke u vezi sa čuvanjem i vrstom rezervi”, rekao je Siluanov, naglasivši da promjene nisu “u korist američkih sredstava”.

Rasprodaja američkih državnih obveznica

Nakon što su Sjedinjene Države počele da nameću sankcije Rusiji, kao i prijetnji isključenjem iz međunarodnog sistema, kao i prijetnjama ograničenjima transakcija sa državnim dugom, Centralna banka je počela da prodaje obveznice američke vlade. U 2010. godini investicije Rusije u američke obveznice su prešle 176 milijardi dolara, a do početka ove jeseni, investicije su se smanjile na minimum od 14 milijardi dolara.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.