ŠVICARSKA: Podrška BiH na putu prema članstvu u EU i NATO

Perspektive Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, te odnosi BiH sa susjednim zemljama bile su samo neke tema redovne političke konsultacije između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije održane u Bernu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izaslanstvo MVP-a BiH predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, a izaslanstvo MVP-a Švicarske Konfederacije zamjenica državnog tajnika Krystyna Marty Lang.

Razgovori su obuhvatili, između ostalog, nekoliko tema od zajedničkog interesa, kao što su razvoj bilateralnih političkih odnosa i ekonomske suradnje, Švicarski razvojni program u Bosni i Hercegovini, odnosi između Švicarske i EU, suradnja između dvije zemlje na multilateralnoj osnovi i druge teme.

Brkić i zamjenica državnog tajnika Marty Lang su potvrdili spremnost Bosne i Hercegovine i Švicarske za dalje unapređenje političkih odnosa dvije zemlje i poticanje ekonomske suradnje.

Razgovarali su i o općoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i predstojećim izborima, kao i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta BiH, pri čemu je Brkić detaljno informirao o suradnji BiH sa zemljama u regiji u okviru Berlinskog procesa, EU i NATO integracijskim procesima BiH i naglasio njihov značaj za stabilnost i sigurnost BiH i regije.

Izaslanstvo Švicarske izrazilo je potporu naporima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obveza na putu ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u kao i reformskim procesima što Švicarska potvrđuje i programima razvojne suradnje koje provodi u BiH.

Brkić je zahvalio švicarskoj vladi na dugoročnom angažmanu u potpori razvitku BiH, koja se kroz Strategiju suradnje 2017-2020 nastavlja u nekoliko različitih oblasti i u budućnosti, o čemu je detaljnije razgovarano ovom prigodom, s naglaskom na aktualne projekte koji se provode u suradnji s institucijama BiH.

Slični članci

On je naglasio i izgrađeno partnerstvo BiH i Švicarske koje Bosna i Hercegovina cijeni kako zbog kontinuiteta tako i zbog kvaliteta podrške koju pruža demokratskim reformama i procesu tranzicije ka tržišnoj ekonomiji.

Pri tome je posebno istaknuo metodologiju i ciljano određivanje glavnih, međusobno prožetih domena Strategije suradnje, koja je urađena zajedno s institucijama BiH i koja oslikava i prepoznaje potrebe BiH na svim razinama.

Tokom konsultacija, izvršen je pregled trenutnih aktivnosti kada je u pitanju bilateralna suradnja po tematskim oblastima i iznijeti konkretni prijedlozi za njeno unapređenje.

Posebno je razmotreno stanje ugovornih odnosa dviju zemalja i s tim u vezi trenutni status međudržavnih sporazuma koji su u fazi pregovora, te izražen interes za zaključivanje nekoliko novih.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi o aktualnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, ujedno i suradnja BiH i Švicarske u okviru regionalnih i međunarodnih organizacija s čim u vezi su razmijenjene i informacije o kandidaturama zemalja za funkcije u regionalnim i međunarodnim organizacijama i tijelima.

Redovne političke konsultacije imaju za cilj unapređenje i jačanje odnosa dviju zemalja u svim oblastima, kako na bilateralnoj tako i na multilateralnoj razini.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.