SVETO TROJSTVO: Da li BMW, Mercedes i Audi ostvaruju partnerstvo?

Njemačko „sveto trojstvo“ u automobilskoj industriji, ujedno i najveći rivali, bi mogli da rade zajedno na razvoju tehnologije autonomne vožnje!? Ako je vjerovati najnovijim špekulacijama, Audi će se pridružiti partnerstvu kompanija BMW i Mercedes!

Naime, početkom ove godine, BMW i Mercedes su najavili strateško partnerstvo. Cilj tog partnerstva je zajednički rad na razvoju tehnologije autonomne vožnje. A sada se šuška da bi im se mogao pridružiti i Audi.

U to vrijeme, cilj je bio usmjeren na „napredovanje u razvoju tehnologije sljedeće generacije kada su u pitanju sistemi asistencije vozaču“. Tu se misli na automatsko parkiranje i polu-autonomni treći i četvrti nivo vožnje koji bi se upotrebljavao na auto-putevima. Cilj je bio da te tehnologije budu u masovnoj upotrebi do sredine sljedeće decenije.

Predstavnici kompanija BMW i Mercedes su tom prilikom izjavili da bi partnerstvo znatno ubrzalo taj proces razvoja. Također, troškovi razvoija bi bili znatno manji, jer će biti podijeljeni između dva velika proizvođača automobila.

Slični članci

Kada je partnerstvo najavljeno, obje kompanije su ostavile „otvorena vrata“ da im se pridruže i ostali proizvođači. Tada je rečeno da će „BMW i Daimler istražiti i dodatna partnerstva sa drugiom kompanijama koji bi mogli da doprinesu razvoju i uspjehu nove platforme“.

Naime, danas je njemački list Wirtschaftswoche prenio da će Audi na Sajmu automobila u Frankfurtu najaviti planove da se pridruži partnerstvu BMW-a i Mercedes-a. Detalja ima veoma malo, ali je rečeno da to neće ugroziti partnerstvo Volkswagen grupacije sa kompanijom Ford.

Da li će se to zaista destiti, saznaćemo za par nedelja, kada Sajam automobila u Frankfurtu otvara svoje kapije. Izvor: VreleGume

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.