ŠVEDSKI AMBASADOR HAGELBERG: Sada najbolje vrijeme za mjere smanjenja zagađenosti zraka

Kvalitet zraka u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda i više je nego zabrinjavajući te su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi

Ambasada Švedske u BiH, povodom 5. juna – Svjetskog dana okoliša, poziva građane i vlasti u BiH da poduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvalitete zraka.

U saopćenju za javnost švedske ambasade navodi se da je kvalitet zraka u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda i više nego zabrinjavajući te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

-Kako se ta statistika ne bi ponovila, izuzetno je važno da ne prestanemo govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana. Sada je zapravo najbolje vrijeme da se poduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost zraka. Okoliš je u fokusu politike Švedske u Bosni i Hercegovini i mi podržavamo vlasti i građane BiH u njihovim naporima da riješe problem kvalitete zraka – istakao je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Slični članci

Za projekt koji se odnosi na kvalitet zraka u BiH Švedska je izdvojila oko četiri miliona eura za naredne četiri godine i u tom periodu stručnjaci iz Švedske agencije za okoliš bh. institucijama prenijet će sva potrebna znanja i iskustva. Osim toga, lansiranje kampanje i izložbe #pricajmoozraku (#letstalkaboutair) otvorilo je, kako se navodi u saopćenju, diskusiju među građanima BiH o načinima na koje svaki pojedinac može doprinijeti rješavanju problema.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ove godine, fokus je stavljen na kvalitet zraka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.