ŠVEDSKA DONACIJA: Započet proces nabavke najmodernijih uređaja za monitoring kvaliteta zraka u KS

Delegacija Vlade KS predvođena premijerom Edinom Fortom posjetila je danas Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu budući da je prije nekoliko dana objavljen tender za nabavku napredne opreme za istraživanje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevu kojim će upravljati tim stručnjaka tog fakulteta

Posjeti je prisustvovala i direktorica Odjela za saradnju u Švedskoj ambasadi u Sarajevu Marie Bergström koja je izjavila da su sretni što mogu pružiti podršku Mašinskom fakultetu na unapređenju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, te da više institucija treba da zajednički rade na istraživanju i provjeri kvaliteta zraka.

Istraživačka grupa sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu radi na polju monitoringa i modeliranja procesa koji su u direktnoj vezi sa zagađenjem zraka, uključujući: simultana mjerenja vertikalnih profila temperature i koncentracija lebdećih čestica, mjerenja inovativnim mobilnim stanicama na tlu sa visokom vremenskom i prostornom rezolucijom te kompjutersko modeliranje sa realnim ulaznim podacima.

Realizacijom tog projekta doći će do proširenja navedenih istraživanja, kroz nabavku napredne opreme koja po karakteristikama spada u grupu najmodernijih uređaja trenutno dostupnih u svijetu, kada je riječ o mjerenjima parametara zagađenosti zraka.

Profesor fizike na Mašinskom fakultetu Adnan Mašić rekao je da se radi o najsavremenijoj opremi koja može da detektuje sitne čestice na nanometarskoj skali, koje se prije nisu mogle vidjeti.

– U kombinaciji sa onim što već imamo ovo će biti kompletan sistem koji će dati do sada najbolju sliku o karakteristikama zagađenosti zraka. A to nam treba da bismo na odgovarajući način mogli pristupiti rješavanju problema. Ovo je alat koji će pomoći da se u budućnosti provjeravaju i donose konkretne mjere za rješavanje problema zagađenosti zraka – dodao je Mašić.

Vrijednost projekta je 300.000 KM, a sredstva je u cjelosti obezbijedila Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

Razvojni program ujedinjenih nacija (UNDP) vodi proces javne nabavke, do izbora najpovoljnijeg ponuđača.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Damir Filipović zahvalio je Švedskoj razvojnoj agenciji koja je bila podrška Vladi i Ministarstvu u prethodnom periodu, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.