SVE POŠTENO: Imovina Dubravke Šuice iz HDZ-a za 20 godina narasla za 10 miliona KM

Dubravka Šuica, koja bi uskoro trebalo da postane potpredsjednik Evropske komisije za demokratiju i demografiju, te najbolje rangirana i plaćena hrvatska funkcionerka – mjesečno će imati platu od čak 40.000 KM

“Slobodna Dalmacija” analizirala je uspon dubrovačke političarke imotskih korijena, koja je na početku svoje karijere posjedovala tek stan u Gržu od šezdesetak kvadratnih metara.

Dvadesetak godina kasnije imovina njene porodice procijenjena je na čak pet miliona eura. S vilom na Pločama u Dubrovniku, kućom u Cavtatu, kućom na Pelješcu, stanovima u Zagrebu i na Lapadu, vikendicom na Blidinjskom jezeru te jahtom vrijednom pola miliona američkih dolara.

Šuica, profesori engleskog i njemačkog jezika 1981. zaposlila se u Osnovnoj školi “Lapad” gdje je radila do 1988. godine, kada prelazi u srednjoškolski Centar za odgoj i usmjereno obrazovanje, gdje je radila kao nastavnik engleskog i njemačkog jezika. A onda 1990. učlanjuje se u HDZ.

Odmah ulazi u obrazovno odjeljenje lokalne HDZ-ove vlasti. Sredinom devedesetih postaje direktor dubrovačke Gimnazije, a 1997. na listi HDZ-a izabrana je za gradskog vijećnika. Godinu dana poslije postaje županijski vijećnik i predsjednica dubrovačkog HDZ-a, prenose NN.

Na izborima 2000. godine, ulazi u Sabor, a 2001. Nakon dva uzastopna mandata pobijedio ju je Andro Vlahušić, a Šuicinu “vladavinu” obilježile su sumnje u brojne mutne poslove pogodovanja građevinskom lobiju – od prenamjene zemljišta na Nuncijati, do uređenja “zlatnog zahoda” u dubrovačkoj Gradskoj vijećnici, koje je Grad navodno koštalo 4.000 eura po kvadratnom metru, dodaje “Slobodna Dalmacija”.

Šuica 2012. godine postaje potpredsjednik Zajednice žena Evropske pučke stranke, a godinu kasnije odlazi u Evropski parlament.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.