SVE PO ZAKONU: Ko je Pero Perić Permex kojeg je nedavno pomilovao Marinko Čavara

Pero Perić pucao je na vlasnika kladionice Remi Eduarda Dilbera, a sjekirom napao Maria Drmaća

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, tri dana pred Opće izbore u BiH, pomilovao je Peru Perića, biznismena i kriminalca iz Kiseljaka koji je osuđen za više krivičnih djela među kojima je i ubistvo u pokušaju.

„Djelimično se oslobađa od kazne zatvora Pero Perić zvani Permeks“, napisao je Čavara u svojoj odluci donesenoj 4. oktobra 2018. godine.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja. Periću je predsjednik Federacije BiH smanjio kaznu zatvora za 6 mjeseci. Tako je Pero Perić, biznismen iz Kiseljaka povezan sa HDZ-om BiH i kladioničarskom mafijom, zvanično postao slobodan čovjek.

AVGUST 2011. GODINE

Slični članci

Privatni poduzetnik Perić u noćnim satima svratio je do kafane u naselju Brestovo kod Kiseljaka, gdje je počeo prijetiti Eduardu Dilberu, tada vlasniku kladionice Remi. Dilber je poznat i po svojim vezama sa odbjeglim ratnim zločincem Dominikom Ilijaševićem Comom.

„U namjeri da oštećenog Eduarda Dilbera liši života usmjerio je cijev pištolja prema oštećenom i iz neposredne blizine u njegovom pravcu ispalio, jedan za drugim, četiri metka i na taj način mu nanio teške tjelesne ozljede“, navedeno je u obrazloženju presude Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je Perić osuđen na tri godine zatvora.

Pola godine ranije, Perić je prijetio i Dilberovom prijatelju Mariu Drmaću da će ga „izrafalisati“. Također, u maju 2011. godine u Kiseljaku Perić je sjekirom napao Drmaća. Sve ovo navedeno je u presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je Pero Perić zvani Permex osuđen zvog krivičnih djela ubistvo u pokušaju, izazivanje opće opasnosti, produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, te oštećenje tuđe stvari. Iako je u prvostepenom pustupku osuđen na tri godine zatvora, Permeksu je Vrhovni sud FBiH smanjio kaznu na dvije godine i osam mjeseci. Dodatnih šest mjeseci oslobodio ga je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Pero Perić godinama je pod zaštitom HDZ-a BiH. Njegova sestra u braku je sa Josipom Kvasinom, predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH Kiseljak. Kvasina je trenutno predsjednik Skupštine Srednjobosanskog kantona. U junu ove godine Vlada SBK donijela je odluku o isplati poticaja privrednim subjektima. Firmi Mix Company Kiseljak donirano je 5000 KM. U pitanju je kompanija koja je u ranije nosila ime Permex, a koja je u vlasništvu porodice Pere Perića. Izvor: Zurnal.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.