“SUHI GRAD” UNIŠTI PLODOVE: Visoke temperature nanose ogromne štete voćarima i poljoprivrednicima

Promjenjivo vrijeme i velike razlike u temperaturama nanijele su štete na poljoprivrednim usjevima. Voćari i poljoprivrednici se žale, osim što su u proteklom periodu pretrpjeli štete od grada, da bi mogle uslijediti i od visokih temperatura

Promjenjivo vrijeme i velike razlike u temperaturama nanijele su štete na poljoprivrednim usjevima. Voćari i povrtlari se žale, osim što su u proteklom periodu pretrpjeli štete od grada, da bi mogle uslijediti i od visokih temperatura. Malim proizvođačima problem je i plasman robe.

U Potkozarju je oko 3.000 hektara pod voćnjacima oko 300 hektara unište od grada ali voćari strahuju da bi moglo doći do još štete usljed visokih temperatura.

Visoke temperature ovdje nazivaju suhim gradoma koji nanosi ogromne štete na već razvijenim plodovima.

“Pošto na plodove dolaze jako velike ožegotine, džabe što su ovako krupni i dobri plodovi. Ako nastave još nekoliko dana ovakve temperature, svi vanjski plodovi biće pečeni od sunca. I pitanje je hoće li moći da zadovolje i industrijske potrebe, jer to počinje odmah da trune i načinju razni insekti, pčele, ptice”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara.RS.

Slični članci

Štete od grada su već milionske, a dodatne od suše prvo su pretrpjeli malinari. Ukoliko uslijede dani sa visokim temperatura, prvi na udaru će biti poljoprivrednici koji nemaju sisteme za navodnjavanje, poručili su iz Udruženja voćara.

Povrtlari iz Lijevča kažu da je godina rodna, ali i sušna. Te da je njima najveći problem plasman.

“Šta najviše ljudi kupuju? Paradajz i krastavce, paprika dosta prodamo ali sve je to slabo koliko smo prije prodavali. Zašto? Pa nema prolaznika, prije ustanemo u četiri sata i ujutro prodamo po 30 – 40 vrećica paprika”, kazao je Vlado Sladojević, povrtlar iz Nove Topole.

Ove domaće paprike, paradajz, krastavci, lubenice su proizvedene organski na porodičnom imanju, tvrdi Sladojević. Prodaje ih po cijeni znatno nižoj nego na mnogim gradskim tržnicama, ali bez uvezivanja i organizovanog otkupa mali proizvođači teško pronalaze kupce.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.