SUD BiH PONOVO OSLOBODIO SRBE: Oslobađajuća presuda Radakoviću i Pejiću, optuženim za ratne zločine u Prijedoru

Više se i ne pamti kad je Sud BiH uistinu osudio nekog Srbina ili Hrvata za ratne zločine, ne računajući nekoliko simboličnih kazni. Ali zato svakodnevno osuđuje borce Armije RBiH kaznama koje prelaze zdrav razum

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH je u krivičnom predmetu protiv optuženih Milorada Radakovića i Gorana Pejića, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja, donijelo presudu kojom se žalba Tužilaštva BiH odbija kao neosnovana, pa se ranija presuda Suda BiH od 15. maja potvrđuje, javlja Anadolu Agency (AA). 
Slični članci

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine  optuženi Milorad Radaković i Goran Pejić su na osnovu odredbi Zakona o krivičnom postupku BiH oslobođeni od optužbe da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz odredbi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Istom presudom, na osnovu odredbi ZKP-a BiH, optuženi su oslobođeni naknade troškova krivičnog postupka, dok su oštećeni, sa imovinskopravnim zahtjevom upućeni na parnični postupak.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu uvaži, ukine pobijanu presudu i odredi održavanje pretresa.

Odgovor na izjavljenu žalbu Tužilaštva blagovremeno su dostavili branioci optuženih, sa identičnim prijedlozima da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH žalbu odbije kao neosnovanu.

Na osnovu ZKP-a BiH, 24. oktobra održana je sjednica Apelacionog vijeća, na kojoj je tužilac ukratko izložio sadržaj podnesene žalbe, ističući da u cijelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima, kao i prijedlogu iz žalbe.

Branioci su takođe ukratko izložili odgovore na izjavljenu žalbu Tužilaštva BiH, ostajući kod pismeno iznesenih navoda i prijedloga, saopćeno je iz Suda BiH. Faktor

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.