SUBAŠIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Tužilaštvo i Sud BiH najveći negatori genocida

„Sramotno je da se danas, na dan dženaze i ukopa žrtava genocida, oni sude onima koji su branili državu od agresije. Neka ih je sramota

“Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najveći su negatori genocida u Srebrenici“, kaže Munira Subašić, predsjednica Udruženja „Majke enklave Srbrenica i Žepa“, komentirajući zakazana suđenja na današnji dan 11. jula.„Sramotno je da se danas, na dan dženaze i ukopa žrtava genocida sudi onima koji su branili državu od agresije. Neka ih je sramota“, ističe Subašić.

Za danas je najavljen nastavak suđenja u slučaju Čemerno, u kojem je optužno 12 ljudi, pripadnika Armije RBiH za udruženi zločinački pothvat.

U već pomenutom predmetu Čemerno tužilac Vladimir Simović otvoreno je rekao da je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da se podigne optužnica protiv Bošnjaka Ilijaša, Breze i Kaknja!?

Kada su advokatski timovi u ovom predmetu reagirali tako da traže pojašnjenje zašto se ne podigne optužnica za komandante i izvršioce granatiranja i ubijanja na stotine civila sa Čemernog

Slični članci

Simović je ležerno odgovorio da je istraga u toku.

„Mi se pitamo ko ima glavnu ulogu u igri da se oslobode počinioci genocida i da se kažnjavaju branioci naše zelje. Otvoreno pitam Tadićku (Gordana Tadić glavna tužiteljica Tužilaštva BiH op.a.) kada će doći u Potočare i povesti tužioce i sudije da posjete Memorijalni centar. Oni na 11. juli zakazuju suđenja pripadnicima Armije. Sramota“, dodala je Subašić.

Dodaje da su ogorčni na tužioce i sudije koji su završavali fakultet u kasnijem životnom periodu, a koji sada dijele pravdu.

“Pojedine presude vrijeđaju žrtve. Mi 18. jula putujemo u Hag i osvemu ćemo tome ponovo obavijestiti nadležne Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove (MMKS)”, dodala je Subašić, jasno potvrtavajući da “Majke Srebrenice” neće dati podršku ovakvom radu Tužilaštva BiH. NAP

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.