ŠTA TO RADI BH. TUŽITELJICA TADIĆ, KOJU JE POSTAVIO TEGELTIJA: Preko noći smijenila tužioca i postavila “svoj” kadar da pazi na Milana

Novinar Avdić: Ništa ne očekujem od istrage Tadićke, Tegeltiju su postavili i mogu ga smijeniti samo stranci

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić preko noći je promijenila tužioca koji će raditi na predmetu o koruptivnim radnjama u koje je umiješan inspektor SIPA-e Marko Pandža, a povezan i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Slični članci

Naime, SIPA je jučer dostavila informaciju Tužilaštvu BiH da je njihov službenik učestvovao u koruptivnim radnjama i taj predmet je prvobitno preuzela tužiteljica Biljana Golijanin.

U četvrtak ujutro je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, koju je u januaru ove godine institucija VSTV na čijem je čelu Tegeltija imenovala na tu poziciju, “oduzela” predmet od Golijanin te ga je dodijelila drugim tužiteljicama.

Prema našim informacijama, Tadić je predmet dodijelila tužiteljicama Maji Ilić-Stupar i Merisi Nurkić, koje, tvrdi naš izvor iz te institucije, važe za osobe od povjerenja glavne državne tužiteljica, ali i pojedinih čelnika VSTV-a.

Postavlja se pitanje zašto je preko noći donijeta odluka da se promijeni tužitelj u spomenutom slučaju, u koji je upleten i čelni čovjek VSTV-a Milan Tegeltija. FAKTOR, KLIX

Novinar Avdić: Ništa ne očekujem od istrage Tadićke, Tegeltiju su postavili i mogu ga smijeniti samo stranci

Avdo Avdić, novinar portala Žurnal, komentarisao je šta očekuje od Tužilaštva BiH u ovom predmetu. Avdić navodi da ne očekuje mnogo.

“Šta očekivati od Tužilaštva BiH kojim rukovodi Gordana Tadić koju je na to mjesto doveo Milan Tegeltija iako je ona bila katastrofalna, a to su i druge kolege mogle vidjeti, na samom intervjuu. Šta očekivati od Tužilaštva BiH kojem je u posljednje vrijeme isključivi opis posla formiranje predmeta. Znate šta je formiranje predmeta? Zavede ga pod brojem protokola, da mu oznaku KTA i tu počinje i završava pravna država BiH”, ističe.

Kazao je da “Tegeltiju ne može niko procesuirati u ovakvom odnosu snaga”.

“Ne možete očekivati da će ga procesuirati Gordana Tadić kojoj je on formalni šef, ne možete očekivati da će ga VSTV razriješiti sa dvotrećinskom većinom jer on kontroliše većinu članova VSTV-a. Možete očekivati jedino reakciju međunarodne zajednice ukoliko oni žele da upotrijebe Bonske ovlasti ili da izvrše pritisak na njega da bi on podnio ostavku. Milorad Barašin je, sjećam se jer sam ja radio taj slučaj, za mnogo manji kriminal i mnogo manji upliv u određene predmete morao da napusti svoju funkciju glavnog državnog tužitelja. Milan Tegletija, bojim se, to neće uraditi”, poručio je Avdić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.