SRBIJA UVODI NOVE STUDIJE: Do diplome za samo tri mjeseca

BEOGRAD, 13. maja (Tanjug) – Srbija će sljedeće godine dobiti prve stručnjake sa završenim kratkim programom studija u trajanju do 18 mjeseci, izjavio je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.

Nacionalni savjet za visoko obrazovanje donio je krajem marta Pravilnik o organizaciji, sprovođenju i izdavanju certifikata za kratke programe studija, ali je on stupio na snagu tek sada poslije objavljivanja u Službenom glasniku.

“Zakon je predvideo kratke programe studija koji bi povezali visoko obrazovanje i tržište rada. Oni ne bi imali obavezu da se akredituju već se uvode smjernice koje donosi upravo ovaj pravilnik. Kratki program studija može da upiše svako ko ima završenu četvorogodišnju srednju školu i želi da se usavrši u nekoj oblasti”, rekao je Tubić za “Novosti”.

Ove studije mogu da upišu i oni sa višom ili visokom stručnom spremom ako žele usavršavanje u svojoj ili nekoj drugoj grani.

Slični članci

U Ministarstvu pretpostavljaju da će najveće interesovanje biti za IT sektor.

Kratki programi organizuju se u obimu 300 do 600 časova aktivne nastave i mogu da traju od tri do 18 mjeseci, a polaznik stiče certifikat sa opisom posla za koji je osposobljen i kompetencijama.

Cilj uvođenja kratkih programa u obrazovni sistem je, kako kažu u Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje, da se u kratkom periodu omogući efektno i efikasno obrazovanje i obuka stručnjaka za konkretan posao koji po nivou kompetencija i složenosti odgovara visokom obrazovanju a na osnovu iskazane potrebe poslodavca.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.