SRAMOTNO LOŠE POSLOVANJE BH TELECOMA: Mtel im preuzeo pola korisnika i postao proftabilnija kompanija

Od lidera telekom industrije u BiH, malo po malo BH Telecom je padao po broju korisnika, uslugama, prihodima. Tokom zadnjih godina konkurentske kompanije su preuzele najveći dio kolača, dijelom zbog nedovoljnog ulaganja uzrokovanog stalnim uzimanjem dobiti od Federalne vlade, a dijelom zbog lošeg upravljanja i nedovoljnog poznavanja svjetskih noviteta doskorašnjeg menadžmenta

Kompanija Mtel prestigla je BH Telecom po zaradi u 2018. godini, čime je postala najprofitabilniji telekom operater u našoj zemlji, piše BiznisInfo na osnovu finansijskih izvještaja obje firme. Mtel je lani imao dobit od oko 61 milion KM, u odnosu na oko 56 miliona KM BH Telecoma.

BH Telecom i dalje ima veće poslovne prihode od Mtela.

Prema nekonsolidovanom izvještaju o poslovanju Mtela koji je ranije ove godine objavljen na Banjalučkoj berzi, kompanija je lani imala poslovne prihode od 418,2 miliona KM, u odnosu na 423,3 KM godinu ranije.

No, neto dobit (zarada) firme porasla je sa 60 miliona KM u 2017. na 61 milion KM u 2018.

Osim toga, prema konsolidovanom izvještaju, koji uključuje i Mtelove kompanije Logosoft Sarajevo i Mtel Austria,  Mtel grupa je lani imala poslovne prihode od 440 miliona KM, oko 4 miliona više nego godinu ranije.

Slični članci

Neto dobit cijele grupe lani je iznosila 60,8 miliona KM, u odnosu na 56,3 u 2017.

S druge strane, BH Telecom je doživio pad prihoda i dobiti prošle godine, što se vidi iz finansijskog izvještaja kompanije koji je danas objavljen na stranici Sarajevske berze.

Prihodi BH Telecoma pali su za oko 20 miliona KM prošle godine na 480 miliona maraka. Godinu ranije bili su 499 miliona.

Dobit kompanije u 2018. iznosila je 56,2 miliona KM, što je smanjenje u odnosu na 63,1 milion KM godinu ranije. BiznisInfo

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.