SRAMNE IZJAVE NAŠEG GENERALA: Iako je i Hag kazao da je Dobrovoljačka opravdan vojni cilj, Divjak naše borce naziva zločincima

Haški sud je utvrdio kako nema elemenata za pokretanje postupka, a bitku u Dobrovoljačkoj u Haagu su označili legitimnom vojnom operacijom

‘Drugog maja su izgubili na bojnom polju. Tog dana i to je uspeh, to je pobeda naša u odbrani Sarajeva. Treći je stvar koje je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moralo davno da raščisti. Kad je 2012. skinuta s nas optužnica, rekli su da će se istraga nastaviti ko je to učinio. Ako je Haag rekao da je to vojni cilj, to ne znači da se traži razlog da se ubilo pet, šest ili sedam ljudi”, rekao je Jovan Divjak, bivši general Armije RBiH za N1.

To što se desilo da se desio zločin treba da se utvrdi i da odgovara. Ponavljam da moja saznanja idu dotle da ni Vlada ni Teritorijalna odbrana nije organizovala taj zločin. Nego su to pojedinci. To je reklo i Tužilaštvo BiH kada je oslobodilo nas 12, da će se do kraja ići da se vidi koji su to pojedinici, koji su činili zločin”, ponavlja general Divjak.

Tužilaštvo BiH 2012. godine obustavilo je istragu u slučaju Dobrovoljačka, ali u novembru prošle godine državno Tužilaštvo pod vodstvom Gordane Tadić koja ne prestaje sa dizanjem optužnica protiv boraca Armije RBiH, ponovo je pokrenulo istraga protiv 5 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među tim osobama je i Jusuf Pušina, bivši ministar MUP-a RBiH.

Slični članci

“Obzirom da sam jedno od lica protiv kojih se vodi krivični postupak i protiv koga je podignuta optužnica upravo i za Dobroovoljačku i svaki moj komentar bi mogao biti zlonamjeran i usmjeren protiv mene. Ali generalno što želim reći da je o toj optužnici raspravaljao i Haški sud i nije našao elementa krivičnog djela”, ističe Pušina.

Haški sud je utvrdio kako nema elemenata za pokretanje postupka protiv generala Jovana Divjaka, a bitku u Dobrovoljačkoj u Haagu su označili legitimnom vojnom operacijom. Ipak, naš general misli drugačije i tvrdi da je počinjen zločin. Da se nismo branili. Sramno, da ne kažemo težu riječ, od dragog nam generala.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.