SPREMA NAM SE KATAKLIZMA: Protekli juni najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji

LONDON, 3. jula (Tanjug) – Agencija za satelitsko praćenje Evropske unije saopštila je da je protekli jun bio najtopliji mjesec ikada zabeiježen na planeti.

Kako je u utorak naveo britanski “Indipendent”, podaci Servisa za klimatske promene Kopernikus (C3S) pokazuju da je globalna prosječna temperatura u junu na globalnom nivou bila viša od normalne, dok je u Evropi bila u prosjeku viša za oko dva stepena Celzijusa od uobičajnih vrijednosti za taj mjesec.

Prema podacima C3S, globalna prosječna temperatura je bila viša za oko 0,1 stepena celzijusa od prethodnog najtoplijeg juna 2016. godine.

Slični članci

Podaci pokazuju da su u junu prosječne temperature bile više za oko dva stepena celzijusa od normalnih, dok su u Francuskoj, Njemačkoj i Španiji tokom posljednjih dana prošlog mjeseca temperature bile više od šest do 10 stepeni.

C3S navodi da, iako ovu pojavu za sada nije moguće direktno povezati sa globalnim zagrijavanjem, upravo zbog globalnog zagrijavanja u budućnosti treba očekivati češće nalete toplotnih talasa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.