ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ IZ SAD: Prijeti masovni hakerski napad na automobile

Hakerski napadi za metu sve češće biraju automobile zbog njihove sve veće povezanosti s internetom.

Na potencijalne velike probleme koje bi povezani automobili mogli imati, upozorili su nedavno i iz američke kompanije “Synopsys”.

Pesimistične procjene sežu čak i do najcrnjih predviđanja da bi masovni ciber napad na takva vozila mogao dovesti do žrtava na nivou 11. septembra!

Kalifornijska organizacija objavila je izvještaj na 49 strana, u kojem traži od proizvođača automobila da instaliraju “prekidače za ubijanje” kako bi se omogućilo isključenje vozila s interneta.

U izvještaju se podsjeća na napad iz 2015. godine, kada su dvojica hakera iz svoje sobe preuzela komande nad jednim Jeepom na autoputu u blizini Sent Luisa.

Slični članci

– Milioni automobila na internetu s istim softverom znače da jedna hakerska akcija istovremeno može utjecati na milione vozila. Haker sa samo skromnim resursima mogao bi pokrenuti masovni napad na našu automobilsku infrastrukturu, potencijalno prouzrokujući hiljade smrtnih slučajeva – upozorava se u izvještaju. 

Prema procjenama, do 2022. godine najmanje dvije trećine novih automobila u Sjedinjenim Američkim Državama imat će sigurnosne sisteme povezane s internetom, čime će biti izloženi riziku od smrtonosnog hakiranja.

U povodu ovog izvještaja, oglasila se i američka Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na cestama.

– Svjesni smo izvještaja i preispitujemo ga. U svakom pitanju javne sigurnosti agencija se oslanja na podatke, nauku i činjenice. U pogledu ciber sigurnosti vozila, podržavamo višeslojni zaštitni pristup, fokusiran na ranjive ulazne tačke, kako bežične, tako i žičane. Proizvođači bi incidente, prijetnje i ranjivosti povezane sa ciber sigurnošću, trebali prijaviti Centru za dijeljenje i analizu informacija o automobilima – navedeno je u saopćenju.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.