SOA I MATO ĐAKOVIĆ ODBACILI OPTUŽBE O NAORUŽAVANJU SELEFIJA: Neka OSA kaže jel to istina

Zanimljivo je da Mato Đaković tvrdi da mu je hrvatski konzul prodao auto. Mektić ne vjeruje Tužilaštvu BiH

“Kao neistinite i zlonamjerne odbacujemo navode da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta da prenose oružje i eksploziv u Bosni i Hercegovini (BiH), čime se ujedno i Republika Hrvatska optužuje za potpomaganje terorizma”, piše u saopćenju za javnost SOA-e.

Dalje navode da je borba protiv terorizma prioritet rada SOA-e i sve zadaće na suzbijanju terorizma provode profesionalno i odgovorno u cilju zaštite Republike Hrvatske, saveznika u EU i NATO-u, kao i cijele Evrope.

“Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere”, navodi se u saopćenju.

Kako je Mato Đaković kupio auto od konzula

I bh. novinar Mato Đaković je reagirao na navode Žurnala koji ga dovode u vezu s vrbovanjem pripadnika selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, a po nalogu obavještajaca i diplomata iz Hrvatske.
“Ovo može smisliti samo bolestan um. Povezati mene s terorizmom je toliko bolesno da mi tako samo stavljaju metu na glavu. Ja nikakve veze nemam ni s terorizmom ni sa SOA-om ni sa selom Dubnica koje mi je blizu Tuzli, ali ne znam ni gdje je. Ne mogu da shvatim. Ovo je velika stvar. Kako je moguće da Tužilaštvo ne zna za ovo? U kojoj mi državi živimo? Da je ovo istina, ja bih danas trebao biti u zatvoru. Ne mogu da shvatim zašto se neko tako igra tuđim životima, bez ikakve potrebe. Mogu da naslutim koji je interes, ali ne mogu da shvatim”, rekao je Đaković, dodavši da će tužiti Žurnal.

On je prokomentirao i navode u tekstu o tome da mu je hrvatski konzul Ivan Bandić, za kojeg se u tom tekstu tvrdi da je bio glavni koordinator ovih aktivnosti, dao na raspolaganje i službeni BMW.

“Ja sam 11. janaura kupio auto od čovjeka koji se zove Ivan Bandić i koji je konzul u Tuzli, nisam ga kupio od Hrvatskog konzulata, već od privatne osobe, za šta imam notarski zapis od notara u Tuzli. Tek sam 8. marta dobio obračun poreza i carine iz direkcije u Sarajevu i tog istog dana sam to platio. Plavih tablica više nema, jer su se stekli uvjeti da ih promijenim, jer je auto postao moj, kazao je Đaković.

I Krešić demantuje

“Budući da su u javnosti plasirane gnusne laži putem teksta na portalu zurnal.info, a što je prenio veliki broj medija želim istaći da je to proizvod konstrukcija paraobavještajnog podzemlja, a koje imaju za cilj kompromitaciju mene kao zamjenika ministra sigurnosti BiH”, kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Mektić ne vjeruje Tužilaštvu BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da će se odazvati najavljenom pozivu na saslušanje u Tužilaštvu BiH u vezi sa istragom navodnog vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH

“Ako Tužilaštvo BiH želi nešto da uradi, ne treba da zove Dragana Mektića, nego se treba obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u BiH kako bi im dostavili kompletnu informaciju i sve ono što je zadokumentovano.

Poslije toga, ako treba da im nešto objasnim, neka me zovu.

Naravno da ću se odazvati njihovom pozivu i reći im da informacije zatraže od nadležnih agencija i to će dobiti, a onda neka odlučuju hoće li otvarati predmet”, rekao nam je Mektić.

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.