SLOVENAC I SRBIN OPTUŽENI ZA CYBER KRIMINAL U SAD: Hakeri pokrali sa računa 4,5 miliona dolara

Mentor Lenići, 35-godišnji državljanin Srbije i Matjaž Škorjanc (32), obojica iz Slovenije, zajedno sa španskim državljaninom još se nalaze u bjekstvu, a svaki od optuženih mogao bi biti osuđen na 50 godina zatvora

Američki savezni sud u Vašingtonu, DC, otpečatio je optužnicu po kojoj se jedan državljanin Srbije, Amerikanac, Španac i Slovenac terete za reketiranje i zavjeru da izvrše bankovnu prevaru preko Darkodea, velikog kompjuterskog hakerskog foruma. 

Mentor Lenići, 35-godišnji državljanin Srbije i Matjaž Škorjanc (32), obojica iz Slovenije, zajedno sa španskim državljaninom još se nalaze u bjekstvu, a svaki od optuženih mogao bi biti osuđen na 50 godina zatvora.

Američke vlasti izdale su naloge za hapšenje, dok je američki državljanin Tomas Mekormik (26) uhapšen prošlog decembra, nekoliko dana nakon što su zapečaćene optužnice podnijete, navodi se u saopštenju američkog državnog tužioca.

Za Mekormika se tvrdi da je posljednji administrator Darkodea, koji je navodno kreirao Škorjanc, inače prvi administrator, prenosi slovenačka agencija STA.

Darkode je bio zatvoreni onlajn forum na kojem su se okupljali međunarodni hakeri i drugi cyber kriminalci kako bi razvili, kupili, prodali, trgovali i delili hakerske alate.

Zatvoren je 2015. godine u velikoj međunarodnoj operaciji nazvanoj Prekriveni horizont, sprovedenoj u 19 zemalja.

Slični članci

Istragu je vodila terenska kancelarija FBI u Vašingtonu uz pomoć Evropola i njihovog Evropskog centra za cyber kriminal.

Četiri osumnjičena lica optužena su da su dobijala pristup bankovnim računima i kreditnim karticama kako bi počinila krađu identiteta, čime su prouzrokovali štetu od 4,5 miliona dolara u periodu između 2008. i 2013. godine.

Škorjanc je takođe optužen za kreiranje zlonamjernog softvera Baterflaj ili botnet Mariposa i prodaju na Darkodeu.

Škorjanc, inaće, ima kriminalni dosije u Sloveniji. U decembru 2013. osuđen je na četiri godine i deset mjeseci zatvora, kao glavni kreator Mariposa botneta.

Lenići, jedan od njegovih saradnika, izjasnio se krivim na pretpretresnom ročištu 2012. godine, postigavši dogovor sa tužilaštvom da dobije godinu i tri mjeseca zatvora.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.