SLIKOM KROZ DUNJALUK: Prizori iz regije i svijeta u noći Lejletu-l-kadr

Fotoreporteri AA donose zanimljive fotografije iz džamija, ulica i gradova diljem svijeta, od Sarajeva, Beograda, Istanbula, Jerusalema do Kaira, u povodu ove posebne noći za muslimanske vjernike

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, vrjedniju od hiljadu mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Fotoreporteri AA tim povodom donose zanimljive fotografije iz džamija, ulica i gradova diljem svijeta, od Sarajeva, Beograda, Istanbula, Jerusalema do Kaira, u povodu ove posebne noći za muslimanske vjernike.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku.

Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s. a. w. s., koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda, s. a. w. s., jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr:

“Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane”. (El-Kadr 1-5)

Prenosi se da je Muhammeda, s. a. w. s., rekao da je noć Kadr “vedra i blaga noć, ni vruća ni hladna, a u njeno jutro sunce izlazi slabo i rumeno”, kako bi je vjernici bolje mogli prepoznati, a sve do zore s neba ne padne nijedna zvijezda.

U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će “onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleki spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Noć Kadr odnosno noć odredbe (arapski “kadr”) nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu. Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.

Al-Aksa: 400.000 muslimana klanjalo

Više od 400.000 muslimana obilježilo je jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, u kompleksu Al-Aksa u Jerusalemu.

Istočni Jerusalem je grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva Kibla, prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve. Osim toga, u ovom gradu se nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i jevreja.

Uprkos zabranama, pritiscima i sigurnosnim mjerama izraelskih snaga, stotine hiljada palestinskih muslimana došle su u Al-Aksu kako bi obilježili najodabraniju noć u godini, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci.

Izraelska policija zatvorila je ceste u blizini Starog grada i nisu dozvolili prolaz bilo kojem vozilu, osim autobusa koji su tokom jučerašnjeg dana pristizali sa cijelog područja Zapadne obale.

Stotine hiljada Palestinaca molilo se sinoć za jedinstvo muslimana i okončanje ratova u islamskih zemljama.

Prema podacima Ureda islamskih vakufa Jerusalema, više od 400.000 muslimana, kao i Palestinci sa Zapadne obale, sinoć su ispunili kompleks Al-Aksa. Molitva je trajala do ranih jutarnjih sati.

Izraelske vlasti su od 2000. godine počele s izgradnjom zida razdvajanja na granici između Istočnog Jerusalema i Zapadne obale, a taj projekat pravdaju ”sigurnosnom potrebom da se spriječe eventualni napadi na izraelska naselja”.

Slični članci

U Banjaluci mnogobrojni vjernici na obilježavanju Lejletu-l-kadr

– U čuvenoj banjalučkoj džamiji okupio se veliki broj vjernika kako iz grada na Vrbasu, tako i iz drugih bh. gradova i inostranstva

BANJALUKA (AA) – U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci večeras je upriličena centralna manifestacija Muftiluka banjalučkog povodom obilježavanja Lejletu-l-kadr, najodabranije noći u godini, javlja Anadolu Agencu (AA).

U čuvenoj banjalučkoj džamiji okupio se veliki broj vjernika kako iz grada na Vrbasu, tako i iz drugih bh. gradova i inostranstva.

Prigodan program izvode imami Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, dok je muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović održao vaz, a proučiće i dovu nakon zajedničkog klanjanja noćnog namaza.

Među vjernicima koji su jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru odlučili provesti u Ferhadiji bio je Derviš Dizdarević iz Zenice koji četvrtu godinu zaredom na 27. noć dolazi u Banjaluku sa Šefikom, Amirom i Fehimom Dizdarevićem.

“Prešli smo 270 kilometara da bismo došli ovdje. Privlači nas ljepota Banjaluke, ova džamija Ferhadija naša, a 27. noć, naodabranija noć kod nas muslimana i dolazimo samo da vidimo program, Banjaluku. Jako nam je lijepo, osjećamo se kao da smo u Zenici” rekao je Dizdarević

Irfan Đelić iz Banjaluke rekao je da je u pitanju jedan od velikih praznika.

“Jedva čekamo takve praznike, to su praznici za sve ljude dobre volje, dobornamjerne ljude da se ujedine, vole, da opraštaju. U ovom trenutku je prilika da jedni drugima oprostimo ako je neko nekom nešto rekao ili ga uvrijedio na bilo koji način, da se oprosti jer sad Bog prihvata te naše molitve”, rekao je Đelić.

Senada Muhurdarević iz Banjaluke rekla je da će noćas molitve uputiti za oprost svojih grijeha, kao i svih ljudi na zemlji, da Milostivi očisti njeno srce, podari zdravlje njoj i svim drugim ljudima, nafaku i bereket i da uvijek zavisi od Milostivog, nikada od ljudi.

“Večerašnja noć za sve muslimane širom svijeta predstavlja jednu najznačajniju noć, to je noć vrijednija od hiljadu drugih mjeseci, noć u kojoj je počela objava Kurana i najznačajnija noć u islamu. Provešćemo je u molitvama, ibadetu. Teravija, mevlud, veličanje te noći, a nakon tog ćemo klanjati nafile i ostajemo ovdje do sehura”, rekla je Senada Muhurdarević iz Banjaluke.

 

Priština: Muslimanski vernici obiljeležavaju noć Lejletu-l-kadr

– Velika džamija ili džamija Sultan Mehmet Fatih u Prištini bila je prepuna vernika koji su klanjali i u dvorištu džamije

PRIŠTINA (AA) – Stotine muslimanskih vernika klananjem namaza u džamijama glavnog grada Kosova, Prištini, obeležilo je večeras 27. noć meseca ramazana, noć Lejletu-l-kadr, jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Velika džamija ili džamija Sultan Mehmet Fatih u Prištini bila je prepuna vernika koji su klanjali i u dvorištu džamije.

Noć Lejletu-l-kadr je noć kada je počela objava Kur'ana i zato se smatra najodabranijom noći u godini, koja vredi više od hiljadu meseci.

Ovu noć većina vernika provodi u ibadetu i molitvama.

U džamijama u Crnoj Gori obilježena noć Lejletu-l-kadra

-U Podgorici je klanjan teravih-namaz, zajednička molitva tokom mjeseca ramazana u Osmanagića i Starodoganjskoj džamiji

PODGORICA (AA) – Povodom obilježavanja odabrane noći Lejletu-l-kadra, noći kada je počela objava Kur'ana vjerovjesniku Muhammedu, a. s., večeras je u svim džamijama u Crnoj Gori priređen prigodan program u čast ove mubarek noći, javlja Anadolu Agency.

U Podgorici je klanjan teravih-namaz, zajednička molitva tokom mjeseca ramazana, u Osmanagića i Starodoganjskoj džamiji.

Džamije u Podgorici, kao i obližnje u Tuzima, Dinoši, Milješu i Karabuškom Polju večeras su bile prepune vjernika.

Za večeras je u džamijama širom Crne Gore organizovano klanjanje noćnog namaza.

 

Beograd: U Bajrakli džamiji obeležena 27. noć ramazana

– U noći Lejletu-l-kadra počela je objava Kur'ana i zato je to jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru

BEOGRAD (AA) – Muslimanski vernici u Beogradu večeras su obeležili noć Lejletu-l-kadr, 27. noć meseca ramazana, za koju se kaže da je vrednija od hiljadu drugih meseci, javlja Anadolu Agency (AA).

U Bajrakli džamiji u glavnom gradu Srbije okupili su se vernici, koji su u samoj džamiji bili tokom molitve, a potom je priređen iftar.

U noći Lejletu-l-kadra počela je objava Kur'ana i zato je to jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

Veruje se da se u toj noći meleki spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Sarajevo: Centralna svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras obilježavaju jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, vrijedniju od hiljadu mjeseci.
Tim povodom Rijaset Islamske zajednice u BiH prije teravih-namaza je organizovao centralnu svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.