SKANDIRALI IM “UBIJ BALIJE”: FK Sarajevo poslalo dopise MUP-u, FS BiH, FIFA-i, UEFA-i sa dokazima koliko u Širokom Brijegu mrze BiH i sve nehrvate

Kao dokaze za navedene tvrdnje FK Sarajevo je nabrojao pjesmu i hrvatski fašistički slogan “U tamnici tvoji su vojnici”, zastavu takozvane Herceg-Bosne koja je okačena na tribinama, te skandiranje povika “ubij balije”. Svi klubovi koji nisu sa predznakom “hrvatski” su bili suočeni sa istim problemima, strahom od igranja utakmica i otvorenim iskazivanjima mržnje po nacionalnom i etničkom osnovu

Slični članci

Podsjetimo, utakmicu osmine finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva koja je odigrana 2. oktobra na stadionu Pecara obilježili su fizički i verbalni napadi na igrače i stručni štab FK Sarajevo.

Kulminacija se desila u finišu susreta kada je duel bio i prekinut na 22 minute nakon što je sa tribina na kojima su bili smješteni domaći navijači doletjela flaša koja je pogodila igrača Sarajeva Anela Hebiboviča u glavu.

“FK Sarajevo upućuje molbu NS BiH i ostalim insitucijama da otvori postupak zbog diskriminacije zasnovane na etničkom osnovu. Kao klub nebrojeno puta smo svjedočili otvorenoj mržnji ka pripadnicima bosanske i srpske nacionalnosti… Govor mržnje je iskazan navijanjem hrvatskih fašističkih slogana i raznim psovkama upućenim muslimanima i pripadnicima bosanske nacionalnosti.

Svi klubovi koji nisu sa predznakom “hrvatski” su bili suočeni sa istim problemima, strahom od igranja utakmica i otvorenim iskazivanjima mržnje po nacionalnom i etničkom osnovu.

Očito je i izraženo koliko postoji mržnje ka Bosni i Hercegovini i igračima koji nisu Hrvati”, stoji, između ostalog u dopisu FK Sarajevo.

 

Kao dokaze za navedene tvrdnje FK Sarajevo je nabrojao pjesmu i hrvatski fašistički slogan “U tamnici tvoji su vojnici”, zastavu takozvane Herceg-Bosne koja je okačena na tribinama, te skandiranje povika “ubij balije”.

Dopisi će u narednom periodu rezultirati pokretanjem pravnih postupaka o čemu će javnost biti naknadno obaviještena, poručili su iz FK Sarajevo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.