SKANDALOZNO: Bošnjačku djecu u osnovnoj školi u Srebrenici tjerali da slušaju himnu Sv. Save i RS

Da li treba i ovdje uvesti dvije škole pod jednim krovom ili i dalje dopuštati maltretiranje bošnjačke djece

Bošnjačka djeca su godinama diskrimisana u manjem bh. entitetu kako zbog bosanskog jezika tako i što moraju pohađati nastavu po srpskom nastavnom planu i izmišljenoj historiji, kažu roditelji.

Prije nekoliko godina učenici su bili primorani iz predmeta “Likovna kultura” da crtaju lik Svetog Save. A iz srpskog jezika su morali da uče pjesmice “Marko Kraljević uz Ramazan pije vino” i njima slične.

“Da su Srbi majstori falsifikovanja historije to svi znaju ali ovaj put u Srebrenici su otišli dalje i tjerali djecu da slušaju himnu takozvane RS i himnu Svetog Save. Učiteljica je u jednom odjeljenju djecu natjerala i da stoje dok slušaju ove himne”, rekao nam je jedan od roditelja.

U čitavoj školi su polijepljene ikone srpskih vojskovođa i učenici imaju osjećaj kao da se nalaze u crkvi a ne u školskoj ustanovi.

Jedan od roditelja je slao i dopis direktoru škole koji je kategorično taj dopis dva puta odbio i nije želio sastanak sa roditeljima Bošnjačke nacionalnosti.

U nastavku prenosimo dopis koji je roditelj uputio Prvoj osnovnoj školi Srebrenica:

Slični članci

JU „PRVA OSNOVNA ŠKOLA“ SREBRENICA

n/r direktor: gosp. Dragi Jovanović

Poštovani,

Cijeneći dosadašnji rad i obrazovanje mog djeteta u „Prvoj osnovnoj školi“ u Srebrenici /u daljem tekstu: školi/, može se reći da je na nekom prosječnom nivou. Do sada sam imao korektan i dosta dobar odnos sa učiteljicom, te je uvjek postojalo međusobno razumjevanje.
Međutim, zbog dešavanja u školskom danu ( 5. Februar – utorak) tekuće godine, iako tog dana moja kćerka nije bilo prisutno na nastavi, nisam kao roditelj mogao ostati imun i prešutiti „sramna“ dešavanja koja su imala za cilj omalovažavanja djece iz reda bošnjačkog naroda.
Iako, kako sam već naveo da istog dana moja kćerka nije bila na nastavi, sigurno bi se i na nju „sramni“ događaji odnosili i čime bi ista bila ponižena kao i druga djeca iz reda već navedenog naroda.
Spajanjem četvrtih razreda kako bi zajedno slušali himnu Bosne i Hercegovine, koja nema teksta, te himnu RS i pjesmu o Svetom Savi je zapravo ismijavanje, ponižavanje i grubo kršenje prava bošnjačke djece. Donekle bi slušanje himne Republike Bosne i Hercegovine i RS-e, imalo smisla, bez obzira što RS-u prihvatamo kao nuždu i priznajemo kao ustavnu kategoriju jer zbog njenih ideala i dan danas osjećamo genocidne poslijedice. Pjesma o Svetom Savi (Rastku Nemanjiću), srpskom monahu, prvom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve je neoprostivo poniženje za našu djecu u kojoj nema ničega što bi bilo izvan granica srpstva i pravoslavlja u što će se svaki normalni čovjek uvjeriti ako je posluša.
Dakle kao roditelj na događaje navedenog dana ogorčen sam i tražit ću maksimalnu zaštitu svog djeteta ili djece pošto će istu školu od septembra tekuće godine pohađati i moje drugo djete. Ta borba neće imati nikakve alternative i sredstva će uvjek opravdavati cilj.
Kao pripadnik naroda koji je krajem prošlog vjeka preživjeo najstrašniji zločin modernog čovječanstva – zločin genocida, ne zaslužujemo više nikakvo poniženje, a posebno naši potomci, napominjem da moja djeca nikada neće imati mogućnost upoznati svoje djedove, jer su ubijeni u srebreničkom genocidu a dobro znate i od koga.
Uvaženi direktore, kako ne bi narušili korektan odnos između nas kao roditelja i učiteljice, tražim ovoga puta kao razumno biće da uzmete u obzir činjeničnu situaciju i osjetljivost srebreničkog područja i naroda koji žive na ovom, nevinom krvlju natopljenom, parčetu zemaljske kugle i ne poduzimate aktivnosti koji će imati za cilj vrijeđanje našeg dostojanstva i prava djeteta, na to nemate nikakvo pravo bez obzira na školski plan i program.
U konkretnom slučaju koliko mi je poznato u nastavnom planu i programu za osnovno obrazovanje na strani 167. preporučuju se gore navedene tri kompozicije, ali Vas to i ne obavezuje, tako da ste navedene probleme mogli riješiti i rješavati kao što ste to činili i do sada. Ukoliko se iza ovog problema krije nešto drugo a što ima za cilj nesnosnim pritiskom istjerati našu djecu iz škole, obećavamo da u tome nečete uspjeti. Da ću ili ćemo poslije isteka Vašeg mandata tražiti imenovanje direktora iz reda bošnjačkog naroda, ovom prilikom Vas o istom i obavještavam.
Također, ovom prilikom, pošto vidim da uvažavate državu Bosnu i Hercegovinu i naređujete djeci da slušaju njenu himnu, tražim da pored entiteske zastave na jarbolu škole bude i zastava države Bosne i Hercegovine, te da u lijevom djelu škole s ulazne strane duž nekoliko prozora bude zavjese u obliku zastave Bosne i Hercegovine ili bar u kabinetu predviđenom za islamsku vjeronauku. Navedeno tražim pošto se na jarbolima nalazi samo zastava Republike Srpske, a ista je i u obliku zavjese na prozorima desno od ulaza u školu ili u kabinetu pravoslavne vjeronauke.
Istom prilikom tražim i uklanjanje crnog grafita sa nazivom „Srbija“ koji već duže vrijeme stoji na pomoćnom ulazu za prvačiće preko puta auto-parkinga. Njegova je poruka jasna i tražim da se ukloni u što kraćem vremenskom periodu, jer da je kojim slučajem na nekoj od škola u Bajnoj Bašti, napisan grafit sa oznakom BiH, sigurno bi odmah bio uklonjen.
I na kraju tražim da se mojoj kćerci u đačkoj knjižici upiše bosanski jezik na koji imamo puno pravo u suprotnom ću to lično učiniti, te tražim da se u hodniku ili holu škole pored slika Njegoša i Vuka Karadžića nađe i slika bošnjačkog prosvjetitelja Dr. Ahmeda Smajlovića, o čijoj biografiji sigurno puno više znate jer ste rođeni skoro u istom mjestu i istu ste osnovnu školu pohađali.

Roditelj: Sadmir Nukić 

Direktor je odbio da razgovara sa bošnjačkim roditeljima, a juče je trebao biti održan i sastanak Savjeta roditelja.

Bošnjački roditelji su tražili da se ovo pitanje stavi na dnevni red, ali se s time nisu složili srpski roditelji koji su napustili sastanak. Roditelji Bošnjaci sada razmatraju da se uvedu dvije škole pod jednim krovom kako bi njihova djeca imala pravilno obrazovanje iz nacionalne grupe predmeta, što im se sad onemogućava, kao i svoj bosanski jezik.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.