SINDIKAT ZADRAVSTVA I VLADA KS BEZ DOGOVORA: Medicinari smanjili zahtjeve, Vladi i dalje puno

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo saopćio je da je danas, na drugom sastanku sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo, razgovarano o neto satnici i visini koeficijenata, ali da dogovor nije postignut.

Kako se ističe, Vlada Kantona Sarajevo nije dala nikakvu ponudu, dok su predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu u KS izašli s novim prijedlogom.

– Imajući u vidu ukupna sredstva Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, nove programe liječenja i nova zapošljavanja, kao i izjavu ministra Garibije da sljedeće godine procjenjuju mogućih 15 miliona dodatnih sredstava u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, kao i izjavu predsjedavajućeg Skupštine Konakovića da je vlada koju je on predvodio povećala koeficijente samo jednoj grupi uposlenika u zdravstvu u KS (ljekarima) te da Vlada KS može udovoljiti jednom dijelu zahtjeva, ovaj sindikat je korigirao svoje zahtjeve i spustio ih za još jednu ljestvicu – navodi se.

Naime, na spomenutom sastanku Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo predložio je, s ciljem usklađivanja koeficijenata i na taj način ispravljanja nepravde iz 2017. godine, postizanja kompromisnog rješenja i okončanja generalnog štrajka, predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo da se povećaju i usklade koeficijenti kako je već ranije tražio ovaj sindikat, a da neto satnica ostane ista (2,60 KM), te da je to posljednji ustupak koji čini ovaj sindikat.

Slični članci

Prema tom prijedlogu, na mjesečnom nivou, potrebno je 1.250.000 KM.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo istakli su ‘da će se o navedenom prijedlogu izjasniti nakon što od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS dobiju izračun potrebnih sredstava’.

– Shodno navedenom naredni sastanak je u srijedu 2. oktobra u 15 sati. To je ujedno i posljednji sastanak prije protesta, planiranih za Svjetski dan sigurnog i dostojanstvenog rada, 7. oktobra – ističu iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.