SASTANAK SRBA I HRVATA U MOSTARU: Nek se Bošnjaci konačno dogovore pa da formiramo vlast

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović i predsjednik SNSD-a i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenili su u nedjelju u Mostaru kako formiranje vlasti na razini BiH treba uskoro završiti te su pozvali bošnjačke političke predstavnike da im se priključe i riješe to pitanje.

– Nema niti jednog razloga da uspostva vlasti na razini BiH ne ide puno brže od dosadašnjeg intenziteta i u narednu sedmicu, dvije taj posao bi trebalo završiti. Pozivamo i treći narod da zajedno s nama rade sve što treba raditi u narednom vremenu – izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s predstavnicima SNSD-a i ujedno najavio sastanak s predstavnicima SDA u srijedu u Sarajevu.

Nakon sastanka u Mostaru, kojemu su prisustvovala i izaslanstva HDZ-a BiH i SNSD-a, Čović je naglasio kako dvije stranke imaju krajnje korektan, partnerski i prijateljski odnos kojega grade godinama te kako su suglasni da to partnerstvo treba dalje snažiti.

Čelnik SNSD-a Dodik naglasio je kako je trenutno osnovni izazov u BiH formiranje vlasti na državnoj razini te je pozvao bošnjačke predstavnike da im se priključe kako bi se proces uspostave vlasti okončao.

– Nedopustivo se kasni imajući u vidu da je, i hrvatska i srpska politička reprezentacija, već odavno jasna i da u tom pogledu HDZ i SNSD, nose, odnosno čine vodstvo te dvije reprezentacije. Čekamo da se u okviru bošnjačke političke strukture konsolidira politička volja i da se konačno nađemo tamo gdje trebamo i da radimo poslove koji su nam propisani zakonom i Ustavom – kazao je Dodik.

Jasno je da SNSD u Domu naroda od pet Srba ima četiri svoja predstavnika.

Slični članci

– Bez ta četiri i neće se moći mnogo šta uraditi, ako se ne želi, a mi želimo saradnju – zaključio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da Srbi u Federaciji BiH, kantonima i Mostaru moraju imati svoje autentične predstavnike i da će se u razgovoru sa političkim partnerima zalagati da se to i ostvari.

Također je dodao kako će se u narednim danima vidjeti da li postoji ozbiljna organizirana opstrukcija formiranja vlasti te kako odgovoriti na tu opstrukciju ukoliko ona postoji.

– Pozivamo bošnjačke predstavnike da zajedno završimo formiranje vlasti. Sredite svoju situaciju i dođite da se kao politički predstavnici naroda dogovorimo u skladu s Ustavom šta ko treba da radi – kazao je Dodik.

Čelnici stranaka na sastanku su, uz ostalo, razgovarali i o evropskom putu BiH te su se složili kako taj put nema alternative, a riječi je bilo i o reformi izbornog zakonodavstva, koju, kako je istaknuto, SNSD potpuno podržava jer smatra kako drugi ne mogu birati jednom narodu njegove predstavnike.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.