SASTANAK PROPAO KAO ŠTO SE UNAPRIJED I ZNALO: Bh.blok ne želi u koaliciju s etničkim strankama, pogotovu sa SDA

U centrali SDA u Sarajevu okončan je sastanak ove stranke sa liderima stranaka koje čine ”bosanskohercegovački blok”. Novinarima su se obratili predsjednici SDA I SDP-a Bakir Izetbegović I Nermin Nikšić SDA je, kaže Izetbegović, dala prijedlog programa za formiranje koalicija i ovaj mandatni period.
Slični članci

– Da li smo nešto uspjeli dogovoriti u vezi s koalicijama. Za sada nismo. Mi smo stava da trebamo imati široku koaliciju. S drugr strane bh. blok izbjegava koaliciju s etničkim strankama uključujući SDA. Ne vidim mogućnost da se formira vlast koja isključuje etničke stranke poput SNSD-a HDZ-a I SNSD-a, rekao je Izetbegović.

Dodao je da se nada se da će se razgovori nastaviti.

– Dužina sastanka pokazuje da smo otvorili niz tema. Razgovarali smo otvoreno, iskreno. Puno je onih stvari gdje imamo razlike, ali i onih gdje se možemo složiti.  Što se tiče Bh. bloka, važno je reći da smo mi danas prvi put došli zajedno, razgovaraćemo i s drugima. Do otvaranja eventualnih pregovora, važno je da smo dobili neki program koji je ponudila, mi ćemo imati svoje principe, bilo da smo vlsat ili opozicija, bilo da smo podrška nekoj manjinskoj vlasti ili da nas neko podržava kao manjinsku vlast, rekao je Nikšić.

Izetbegović ej dodao I da što se tiče nivoa BIH, smatra da vlast trebaju činiti pobjedničke sranke – SDA, HDZ I SNSD te BH Blok.

– To bi bila stabilna vlast, ali bh.blok to neće, rekao je Izetbegović.

Na to je Nikšić dodao:

– Mi smo rekli da nismo spremni biti dio koalicije sa nacionalnim strankama.

Izetbegović je na pitanje novinara rekao da SDA nikome neće zalupiti vrata, ni SBB-u, ni drugima, svi dolaze u obzir.

-Najbolje bi bilo, ponavljam,  da je to SDA i bh.blok, rekao je Izetbegović. (Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.