SARAJLIJE NADJAČALE SRPSKOG AGRESORA: Herojska odbrana Dobrinje i Aerodromskog naselja

U rano jutro 17. juna 1992. srpske snage po direktivi Ratka Mladića pojačane jedinicom Vojske Jugoslavije ulaze transporterima i tenkovima u Aerodromsko naselje. Ubijeno je 40 civila koji su nađeni u masovnoj grobnici u Vlakovu, piše bh. novinska agencija Patria.

Formacija Niški specijalci izvodila je civile iz kuća, stanova i strijeljali su ih ili klali. Prema tvrdnjama preživjelih civila jedna trećina ubijenih su bili Hrvati i Srbi, koje su srpske snage predstavljali kao žrtve Armije RBiH.

Upadi su izvršeni i na Dobrinji 3 gdje su muškarci odvedeni u zatvor Kula odakle su nakon nekoliko dana razmijenjeni tokom noći.

Tog 17. juna odjekivale su detonacije svakih 30 sekundi. Napadi su trajali do kasno u noć. 21. juni 1992. bio je sudbonosan za Dobrinju. Branioci Dobrinje pojačani specijalcima koji su po naredbi predsjednika Alije Izetbegovića nakon razgovora sa ratnim komandantom Dobrinje Ismetom Hadžićem Mutevelijom došli u noći 21. na 22. juni uspjeli su slomiti srpsku okupaciju.

Dobrinja se nije dala, na prve barikade odgovorili smo barikadama, nismo dozvolili da nas zatvore, prisjeća se Ismet Hadžić Mutevelija.

Naselje Dobrinja za agresora je bilo ne samo od operativnog, taktičkog nego i od strateškog značaja te je agresor i prije oružanog upada u Dobrinju plašio stanovništvo kako bi ih odgovorio od otpora.

Slični članci

Male grupe organizirale su se po dijelovima naselja. Dobrinja je već 5. maja bila na udaru srpskih snaga koje su transporterima izvršile ulaz u Dobrinju 1, 3 i 5 i Aerodromsko naselje.

Četnici su ušli preko noći od Trapara gdje je uništen prvi transporter JNA pogotkom Zajke Vatrenjaka. Lukavička cesta bila je njihova glavna saobraćajnica (današnja Želimira Vidovića Kelija).

Na jednom transporteru bila je postavljena zastava na kojoj je pisalo „Arkan“ te su borci imali dodatni motiv da ga unište.

Fikret Kereš Fića, jedan od najvažnijih dobrinjskih heroja u filmu „Dobrinja- opsada u opsadi“ Avde Huseinovića navodi da su dobili ručni raketni bacač i niko se nije smio usuditi da gađa osim Zajke Vatrenjaka. A onda je Fića preuzeo te je do ranjavanja uspio uništiti 10 transportera i 4 tenka.

Predsjednik logoraša Općine Novi Grad Ismet Salihagić podsjetio je da su na današnji dan 1992. godine, brojni građani Mjesne zajednice „Aerodromsko naselje“, muškarci, žene, djeca i cijele porodice od strane srpskog agresora nezakonito lišeni slobode i odvedeni u logore, gdje su preživjeli užasne torture, a 127 mještana ove MZ nažalost nije preživjelo. O tome svjedoče imena ubijenih ispisana na spomen-obilježju koje je u čast tih ljudi izgradila Općina Novi Grad Sarajevo.

„Danas 27 godina poslije, ponosno stojimo na ovom mjestu i sjećamo se naših najmilijih koji poginuše od (srpske) zločinačke ruke samo zato što su bili drugi i drugačiji. Iako su (srpski- op.a.) zločinci brutalno ubijajući naše najmilije htjeli ubiti naše dostojanstvo poručujemo im da u tome nisu uspjeli. Iako su pored nas htjeli ubiti i Bosnu, ona je živa i živjet će dok je svijeta i vijeka“, poručio je Salihagić.NAP

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.