SARAJEVO: Završen Međunarodni festival kratkog filma ”Prijateljstvo””

Festival je završen održavanjem panela “Je li prijateljstvo moguće u međunarodnim odnosima?” i prikazivanjem projekcija u ”Izboru filmova za dugo sjećanje”

Održavanjem panela ”Je li moguće prijateljstvo u međunarodnim odnosima?” u Sarajevu je završen Međunarodni festival kratkog filma ”Prijateljstvo”, javlja Anadolu Agency (AA).

Pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Turske i uz podršku Generalne direkcije za kinematografiju Ministarstva za turizam i Grada Istanbula (IBB), a u organizaciji Balkon Filma, ove godine je u Istanbulu organizovan 1. Međunarodni festival kratkog filma “Prijateljstvo”. Grad domaćin ovog festivala je Istanbul, a dio projekcija je ovog vikenda, 22. i 23. decembra, prikazan i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Posljednjeg dana festivala s ljubiteljima sedme umjetnosti razgovarali su glavni organizator festivala Mehmet Lutfi Sen i Ali Gemuhluoglu, sin pisca i pjesnika Fethija Gemuhluoglua.

Panel je održan u prostorijama Instituta “Yunus Emre“ u Sarajevu, a Sen je tom prilikom ukazao na razvoj pristupa Fethija Gemuhluoglua u međunarodnim odnosima, pojašnjavajući kako je pisac bio inspiracija za festival. Dodao je kako temu panela treba obraditi teoretski i praktički.

Pojasnio je kako su donijeli odluku da svake godine festival predstave jednoj prijateljskoj zemlji.

”Krenuli smo na put kako bismo filozofiju prijateljstva prenijeli cijelom svijetu. Svijet je podijeljen i sve zemlje vlastite interese smatraju svetim. U tom smislu, čovjek prije sebe, treba biti prijatelj prirodi. U suprotnom, čovjek će postati biće koje će samo sebe uništiti”, smatra on.

Ali Gemuhluoglu je kazao kako je u Bosnu i Hercegovinu dolazio nekoliko puta tokom posljednjeg rata.

”Turska je tokom rata pokazala mnogo požrtvovanosti i bila uz bosanske muslimane. Sam sam tome svjedočio. Da Turska nije natjerala SAD da nešto poduzme, svjedočili bismo većim razmjerama genocida u Srebrenici“, smatra Gemuhluoglu.

Upitan da li će genocidi biti okončani ukoliko Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora budu članice Evropske unije (EU), Gemuhluoglu je kazao kako bi prije deset godina odgovorio afirmativno, ali da danas ima određene sumnje.

”U zemljama EU-a danas je sve više u porastu rasizam i islamofobija. Zbog toga, Bosanci i Hercegovci, koji trebaju ući u EU, u proces članstva trebaju uključiti i značajne podatke o dešavanjima u prošlosti”, smatra Gemuhluoglu.

Najavio je i premijeru filma ”Kuda ideš Aida?”, planiranu za 2020. godinu, a početak snimanja filma čija je glavna tema genocid u Srebrenici, planiran je za proljeće.

Dodao je kako će film biti snimljen u znak sjećanja na ubijene u genocidu i da mu je čast da bude jedan od finansijera.

Iako je riječ o prvom, na ovaj festival prijavljeno je blizu 800 filmova iz 76 zemalja, a u istanbulskim kinima Beyoglu, Kadikoy, Salt Galata, te na Univerzitetu Bahcesehir i Istanbulskom univerzitetu, je između 14., 15. i 16. decembra prikazano 17 najboljih filmova, i isto toliko filmova u kategoriji “Filmovi za dugo sjećanje”. Riječ je o filmovima iz Turske, Francuske, Belgije, Irana, Kazahstana, Italije, Kirgistana, Španije, Grčke i Estonije.

Posljednjeg dana festivala u ”Izboru filmova za dugo sjećanje” prikazan je dokumentarni film o žrtvama rata u BiH “Izgubljena vremena“ u režiji Faysala Soysala.

Prikazani su i filmovi “Led” Anne Hints (Estonija), ”Posljednji zagrljaj” Samana Hosseinpoura (Iran), “Zrak” Edwarda Wattsa (Ujedinjeno Kraljevstvo), ”Između redova” Serefa Akcaya (Turska) i ”Karmeline riječi“ Juana Antonia Morena Amadora (Španija).

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.