SARAJEVO: Počeo drugi AJB DOC Film Festival

Ove godine će u biti prikazana 23 dokumentarna filma, a zajednički motiv svim ostvarenjima je promjena.

Drugo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma AJB DOC, u organizaciji televizijske kuće Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, otvoreno je večeras, a za prvu projekciju izabran je film Za samu autora Waad Al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Publika će na festivalu koji traje do 20. do 24. septembra moći pogledati 23 dokumentarna filma, a svaki od njih prikazuje težnju za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu.

Zvanična takmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala predstavit će 12 dokumentarnih filmova namijenjenih televizijskom emitovanju, dok će u netakmičarskoj selekciji biti prikazano pet najboljih naslova s evropskih i svjetskih festivala. Osim toga, bit će prikazano i šest filmova u okviru programa AJB Prikazuje koji će se uskoro naći i u programu Al Jazeere Balkans.

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni stručni žiri od pet članova odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti AJB DOC Main Award, a svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Svi filmovi prikazani na Festivalu u selekciji su i za Nagradu publike.

Netakmičarska selekcija AJB DOC Film Festivala Last Minute Cinema predstavit će pet dokumentarnih filmova koji su imali zapažen uspjeh prilikom prikazivanja na afirmisanim evropskim i svjetskim festivalima.

Osim toga, tokom festivala u terminu od 10 do 12 sati, bit će održan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti Al Jazeere Balkans Ede Čelebića.

U nedjelju, 22. septembra, u 13 sati u Cinema Cityju organizovana je prezentacija “Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život“ koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

Drugo izdanje AJB DOC Film Festivala, osim prikazivanja filmova, uključuje i Q&A sesije nakon projekcija, druženja s autorima, izložbe i druge popratne sadržaje koji će stvoriti ambijent za upoznavanje i razmjenu iskustava i biti platforma za ideje i nove projekte.

Veliki interes publike na prošlogodišnjem izdanju festivalaAJB DOC/Facebook

Brojni filmovi

U ovogodišnjem Takmičarskom programu AJB DOC festivala bit će prikazani filmovi: Bellingcat: Truth in a post – truth world, Bjarne hates the Camera, For Sama, Girl in Return, Patriotic Hghway, Rodeo: Taming a wild country, Sakawa, The Coach, The Sworn virgin and the girl, Vote for Kibera, Bulgarian Dream.

U programu Last Minute Cinema bit će prikazani filmovi: Cold case Hammarskjold, Midnight Traveler, On her Shoulders, Srbenka, The Cleaners.

U programu AJB Screening bit će prikazani: Little Star Rising, Light – Footed, Ask Freely, Sit Down Comedy Show, The Long shot, The Rope.

Festival će se otvoriti projekcijom filma Za Samu, prvog dugometražnog dokumentarnog filma Emmyjem nagrađivanih Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa.

Ovo je i prvi film koji će biti prikazan u okviru ovogodišnjeg Takmičarskog programa.

„Film Za Samu je intimno i epsko putovanje kroz ratno iskustvo jedne žene. Ovaj film, izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki, govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu, dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno se boreći s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke, znajući da bijeg znači odustajanje od borbe za slobodu za koju je već žrtvovala toliko mnogo“, stoji u kratkom opisu filma.

Drugi film koji će biti prikazan prvoga festivalskog dana je Čistači Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka. Film će biti prikazan u okviru programa Last Minute Cinema i donosi priču o izazovima savremenog virtualnog svijeta, a u kratkoj bilješci o filmu rečeno je, između ostalog, i sljedeće:

„Zavirite u nepoznatu industriju digitalnog čišćenja, skriveni treći svijet, gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa. Upoznajemo pet ‘digitalnih njuškala’ među hiljadama drugih koje je angažovala Silikonska dolina (eng. Silicon Valley), a posao im je brisanje ‘neprikladnih’ sadržaja s interneta. Uporedo, upoznajemo ljude širom svijeta na čije je živote značajno utjecala internetska cenzura. Tipični ‘čistač’ svakodnevno mora pregledati i ocijeniti hiljade uznemirujućih fotografija i videozapisa, što trajno utječe na njegovu psihu.”Al Jazeera

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.