SARAJEVO JE I U RATU KAŽNJAVALO SVOJE ZLOČINCE: Sudija Jukić je išao na prvu liniju i pod mecima istraživao zločin Zornića i ekipe

 Krim. služba je uradila svoje, sudac svoj posao, ljekari patolozi svoje. Nisam siguran da li bih sad izložio život takvoj opasnosti pa išao u Varaždnsku tražiti leševe”, kaže istražni sudac Vojnog suda Davorin Jukić

Piše: Faruk Vele

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Davorin Jukić je 1993. godine u opkoljenom Sarajevu istraživao slučaj ubistava šest sarajevskih Srba i Hrvata zbog koji su kasnije osuđeni Enver Zornić i njegova grupa.

Kako je ranije objavio portal Žurnal.info, novi direktor Toplana Sarajevo Enver Zornić osuđen na deset godina robije, jer je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela, potom, spaljena. Jedinica kojom je komandovao ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

“Ja sam u to vrijeme bio istražni sudac Vojnog suda i proveo sam istragu. Saslušao sam sve njih, otišao na lice mjesta, te pronašao tri leša u Varaždinskoj ulici koja se sada spominju. Napravio sam zapisnik. Te osobe su, koliko se sjećam, prvo ubijene vatrenim oružjem, zatim su leševi poliveni benzinom pa zapaljeni”, prisjeća se Jukić, sudija Suda BiH.

Bio je 4. januar 1993. godine. Enver Zornić je obezbijedio kanister s benzinom kojeg je, potom, predao Džemalu Hrustemoviću, Ismetu Tinjaku i Enveru Džanki. Trojka je istog dana otišla u napuštenu kuću u ulici Varaždinska 34 u kojoj su se nalazi leševi ranije ubijenih Josipa Gogala i Jovana Popovića.

Nakon provedene istrage, dodaje on, tužilac je ustao s optužnicom i došlo je do suđenja koje je okončano presudom i velikim kaznama.

“Procedura je bila provedena kao u mirnodopsko vrijeme, samo što je pucalo. Bilo je teško raditi istragu u takvim okolnostima. Pucalo sa svih strana, trajale su borbe. Linija je bila udaljena sto metara od mjesta gdje su ti ljudi zapaljeni. Krim. služba je uradila svoja, sudac svoj, ljekari patolozi svoje. Nisam siguran da li bih sad izložio život takvoj opasnosti pa išao u Varaždnsku tražiti leševe”, govori Jukić.

Slični članci

Na pitanje da li je Zornićeva grupa sijala strah u naselju Hrasno, jer su pljačkali i ubijali nebošnjake kako se tvrdi, Jukić kaže:

“Bilu su ratni uvjeti. Bilo smrti na svakom koraku. No, to je bio slučaj koji je odudarao od svega ostalog. Mi smo to profesionalno odradili, vidjelo se to po presudama. Sudija Muhidin Kapo pripremio je korektno suđenje. Sjećam se da su optuženi imali i branioce, među kojima Edinu Rešidović, g. Galijatovića i druge. Dakle, sve kao da se sad provodi suđenje. Samo što se pucalo i bili smo bili izloženi ratnim opasnostima”, dodaje on.

Ističe da nije imao nikakve pritiske u vezi s tim predmetom. To je bila važna poruka vlasti Republike RBiH.

“Dakle, da je neko kazao nemoj to raditi, to se nije desio. Ja sam to proveo kao u najvećem miru”, naglasio je Jukić.

Potvrdio je da su osuđeni upućeni na izdržavanje kazne, ali da ne zna koliko su se u zatvoru zadržali.

“Gdje su otišli, ne znam. Koliko su bili na izdržavanju, također, ne znam. Dobili su kazne po 10 – 15 godina. Po KZ SFRJ to su bile prilično velike kazne u to doba”, zaključio je sudija Jukić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.