SAMO NE DAJ MOBITEL SUVOZAČU: Pomoću aplikacije upravljaj funkcijama vozila

Radi se o prvoj ovakvoj inovaciji u automobilskoj industriji, koja će korisnicima omogućavati da pomoću aplikacije za pametne telefone po svojim željama prilagođavaju osnovne funkcije vozila.

Vozači će novu tehnologiju moći da koriste za prilagođavanje 7 funkcija, kao što npr. najveći obrtni moment, paljenje motora, ubrzavanje i smanjivanje brzine, mogućnost regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, odazivnost i potrošnja energije prilikom upotrebe klima uređaja.

Pošto električna vozila neprestano povećavaju svoj tržišni udio, pogotovo na području renta-car vozila ili car-sharinga, nova tehnologija će vozačima omogućiti korišćenje njihovih pretprogramiranih podešavanja u bilo kojem električnom vozilu – u bilo kojem vozilu će se moći voziti sa svojim profilom sa servera.

Aplikacija analizom preostale udaljenosti i predviđene potrošnje energije nudi optimizovana podešavanja za podešenu krajnju destinaciju. Takođe omogućava sportskiju vožnju sa predloženim personalizovanim podešavanjima performansi.

Korisnik može koristiti podešavanja na internetu, dok su informacije o njemu zaštićene

Korisnici će moći na internetu dijeliti svoja podešavanja ili koristiti podešavanja drugih korisnika. Moći će i koristiti predložena fabrička podešavanja s obzirom na situaciju na cesti – od seoskih puteva do gradskih središta ili planinskih puteva.

Grupacija Hyundai-Kia koristiće tehnologiju blockchain, koja će biti zadužena za bezbjednost podataka tokom učitavanja korisnikovih podataka i dijeljenja istih na serveru.

Slični članci

Tokom postupka uploada i dijeljenja personalizovanih podešavanja sistem šifrira glavne parametre u blokčejn mreži kreiranjem novih blokčejnova i skladišti ih u skladištu podataka, koje sprječava neovlašćen pristup.

Tehnologija prilagođavanja perfomansi vozila pomoću pametnih telefona moguća je zbog karakteristika električnih vozila grupacije Hyundai-Kia, koje se razlikuju od uobičajenih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Vozila sa nultim emisijama pružaju jedinstvenu slobodu u prilagođavanju ličnog iskustva, jer zbog svojeg djelovanja ne ostavljaju karbonski otisak. Zato električna vozila vozačima ostavljaju više manevarskog prostora kod upotrebe ovakve tehnologije.

“Pošto konglomerat Hyundai Motor Group do 2025. godine namjerava lansirati 44 ekološki prihvatljivija vozila, među kojima će biti čak 23 električna, vidimo potencijal u tehnologijama i uslugama za vozila bez motora sa unutrašnjim sagorjevanjem”, rekao je o tome istraživač Džengso Eo iz konglomerata Hyundai Motor Group, “Razvojem tehnologije mobilnosti nove paradigme, kao što je ova, nastavljamo sa unaprjeđivanjem korisničkog iskustva električnih vozila, prilagođenih željama pojedinaca”.

Upotreba ove tehnologije u vozilima kompanija sestara Kia i Hyundai predviđena je u skoroj budućnosti. Izvor: Automobili

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.