SAMO KROZ SRBIJU: Predsjednici Turske, Srbije i BiH ozvaničili početak radova na autoputu Beograd-Sarajevo

U Sremskoj Rači ozvaničen je početak izgradnje puta Beograd-Sarajevo, a prisustvovali su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik. Polaganju kamena temeljca prisustvovalo je više od 10.000 ljudi, a njih petorica su zajednički pritisnuli taster čime je okončana svečana ceremonija.

“Danas počinje izgradnja mosta i trase koja povezuje Srbiju, BiH i Republiku Srpsku. Ovo je vraćanje duga ovim narodima i regionu. Ovo je način da se bolje živi, komunicira i sarađuje i to ne bi bilo moguće da predsjednik Vučić nije otpočeo pregovore sa Republikom Turskom i njenim predsjednikom”, rekao je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da je samo prije dvije godine izgledalo nemoguće da se dešava ovako nešto između Srbije i BiH.

“Bilo je nemoguće da se nakon decenija krene u izgradnju jednog velikog infrastrukturnog projekta koji je nešto normalno u razvijenom svijetu. Ovaj put i komunikacija ima i konkretan i simbolički značaj, on je simbol budućih i boljih odnosa između ljudi u regionu”, kazao je Željko Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje svečanom i zaista značajnom činu.

“Ovaj današnji trenutak je zapravo trenutak izgradnje nečega što kompletan region vodi u mir i stabilnost, prosperitet i razvoj. Hvala Republici Turskoj, predsjedniku Erdoganu što su prepoznali da mogu da pomognu ovaj region”, istakao je Džaferović.

Džaferović se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srbiji što je riješila sva pitanja za izgradnju ovog objekta.

“Nadam se da ćemo i BiH što pre okončati procedure kako bi izgradnja autoputa krenula i kroz BiH”, dodao je.

Slični članci

Predsjednik Turske Erdogan obratio se okupljenima riječima da “most preko Save vidi kao most prijateljstva za cijeli region”.

“Mi smo danas svi zajedno svjedoci jednog historijskog trenutka među našim zemljama. Veoma sam ponosan jer se danas okončava 12 važnih projekata. Početkom 2018. u Istanbulu sam imao sastanak sa mojim dragim prijateljem Vučićem i gospodinom Izetbegovićem i taj sastanak je otvorio put za realizaciju ovog projekta. Odmah nakon tog sastanka smo uložili velike napore kako bi realizovali projekat mira na Balkanu”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao i da ima velika očekivanja od turske kompanije Tašjap kao izvođača kada je u pitanju realizacija projekta.

“Nadam se da će ova naša kompanija uraditi projekat i prije predviđenog roka. Ubijeđen sam i da će ovaj projekat dovesti i povećanju turističkog potencijala u regionu”, rekao je Erdogan, dodajući da su u obavezi da izgrade budućnost koristeći moć i inspiraciju koju crpe iz svoje bogate prošlosti.

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktno povezati Srbiju i BiH, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Početak radova ozvaničen je deset mjeseci nakon potpisivanja komercijalnog ugovora vrijednog 250 miliona eura za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju ove saobraćajnice.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.