SAMO KOD NAS: “Autoceste FBiH”, jedine u svijetu, namjeravaju da uzmu kredit od komercijalnih banaka za koridor 5C

Nikad niko u svijetu ne finansir autoput iz komercijalnih banaka jer su uslovi nepovoljni. Ali mi i u tome moramo biti izuzetak

Četiri privatne banke spremne su finansirati s ukupno 500 miliona maraka nastavak gradnje autoputa na Koridoru 5C, tačnije dionicu Mostar Sjever -Mostar Jug, koja je ukupne dužine 15 kilometara, potvrdio je  Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”.

Terzić je inicijator ove ideje, nastale nakon odustajanja od zaduženja kod kineske državne „Exim banke”, zbog, kako tvrdi, negativnih stavova i poruka iz Brisela.

– Mi smo ovim bankama predložili ovu ideju i oni su je rado prihvatili. Ovo je prvi put da bi, da kažem, privatne banke kreditirale gradnju Koridora 5C. Cijeli ovaj poslao koordinirat će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). To nam je bitno zbog procedura – kaže Terzić.

Ovo je prvi put da bi se „Autoceste FBiH” zadužile kod komercijalnih banaka, direktnim putem. Za taj posao četiri banke – „UniCredit”, “Raiffeisen” „Intesa Sanpalo” i „Sparkasse” – formirale su i konzorcij.

Slični članci

One bi u gradnji Koridora učestvovale s finansijskom injekcijom od 250 miliona eura (500 miliona KM).

“Avaz” saznaje da je dogovor o takvom načinu finansiranja u završnoj fazi.

“Autoceste FBiH” inače se već godinama zadužuju kod stranih kreditora, poput EBRD-a i Evropske investicijske banke (EIB). Ovim načinom finansiranja Koridora državna firma ulazi u novi vid osiguravanja potrebnog novca.

– Sada čekamo odgovor. Vjerujemo da će on biti do kraja januara. Tačnije, čekamo hoće li pristati na našu ponudu da kredit vraćamo uz grejs period od četiri godine i rok otplate od deset godina. S ovim je upoznat i premijer Fadil Novalić, koji je također imao razgovore s čelnicima ovih banaka -kaže Terzić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.