ŠAĆIRBEGOVIĆ ZABRINUT ZA BOSNU: Nismo više ravnopravni sa Beogradom i Zagrebom, to je naš problem za budućnost

Trebamo se pitati je li bolje da predsjedavajući Predsjedništva BiH ide u Washington, Moskvu i Ankaru ili u Brisel i New York, da traži budućnost za Bosnu i Hercegovinu. U ovoj situaciji BiH bi mogla samo biti iskorištena

Bojim se svijeta o kojem je Trump govori, u kojem je nacionalizam budućnost. Znamo kako je bilo sa nacionalizmom prije 70 godina u Evropi i vidjeli smo to i u bivšoj Jugoslaviji prije 25-30 godina, kazao je za N1, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Muhamed Šaćirbegović.

Gospodine Šaćirbegoviću, sinoć se Generalnoj skupštini UN-a obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako gledate na njegovo obraćanje i u kakvom svjetlu je predstavljena Bosna i Hercegovina?

Mislim da se trebamo pitati ima li ikakve koristi od govora nekoga ko predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Ujedinjenim nacijama jer se promijenila cijela slika u svijetu. U vrijeme Trumpa i Putina multilaterale više ne važe. Sam Trump je kazao da pitanje globalizacije nema mjesta nego je ovo svijet nacionalizma. Trebamo se pitati je li bolje da predsjedavajući Predsjedništva BiH ide u Washington, Moskvu i Ankaru ili u Brisel i New York, da traži budućnost za Bosnu i Hercegovinu. U multilateralnoj diplomaciji barem ima neki osjećaj zakona, a u bilateralanom vraćamo se u vrijeme sultana i careva. Mi u BiH dobro znamo šta znači nacionalizam. U takvoj situaciji BiH bi mogla samo biti iskorištena.

U proteklih nekoliko decenija ste imali prilike pratiti mnogo izlaganja koja su dana u ime Bosne i Hercegovine. Koliko smo mi uopšte imali koristi od tih obraćanja?

To jeste pravo pitanje. Ne mogu sam da presudima. Ali mogu kazati da su bili momenti kada su neke sile željele da nas smanje, da nas spriječe da uđemo u tu familiju država. I da su uspjeli sad bi bili u istoj situaciji kao Kosovo ili možda gore, kao Palestina. Mi sada imamo svoju riječ, ali je pitanje da li iko sluša. Drugo, ja se bojim svijeta o kojem Trump govori, u kojem je nacionalizam budućnost. Znamo kako je bilo sa nacionalizmom prije 70 godina i vidjeli smo to i u bivšoj Jugoslaviji prije 25-30 godina. U momentu kada sam ja govorio u Ujedinjenim nacijama govorio sam kao čovjek koji predstavlja BiH, ali kao i Amerikanac. Govorio sam kao čovjek koji vidi budućnost BiH koja je kompatibilna sa američkim vrijednostima. Sada Amerika i ovaj Washington nije više kompas.

Slični članci

Kako komentarišete najavu opoziva Trumpa?

Odavno se čeka na to. Mislim da ovaj čovjek nije zaslužio da bude predsjednik SAD-a. Ono što je učinio sa predsjednikom Ukrajine pokazuje kako je tražio pomoć da gura proces protiv sina i samog Bidena. To je nešto što se ne može dozvoliti u Americi.

Sinoć se Generalnoj skupštini obratila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a očekuju se i druga obraćanja danas i sutra. Kako gledate na stavove koje iznose regionalni lideri sa govornice UN-a?

Mnogi očekuju da se Bosna i Hercegovina okrene prema njima, prema Zagrebu, Beogradu ili Ankari. U jednom momentu smo bili ravnopravni, ali bojim se da sadašnja situacija nije takva. Polako BiH pada u kontekstu ravnopravnosti jer ako nisi ravnopravan onda je problematično za budućnost. Ako nisi ravnopravan partner onda samo moliš.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.