RUPA BEZ DNA: Šta je rješenje za rudnike u BiH?

Jama Stranjani rudnika mrkog uglja Zenica jedna je od prvih koja se zatvara. Najavljena reorganizacija izaziva bojazan kod rudara, strahuju za svoja radna mjesta. Do sad provedena istraživanja pokazuju kako je budućnost prozivodnje električne energije koncentrirana na ugalj, površinske kopove i jame koje su održive.

Broj zaposlenih je smanjen sa 10.460 na 8.265 što se smatra dobrim, ali nedovoljnim obzirom na prekobrojnu administraciju, ali i prevelik broj rudara, ocjenjuje federalni premijer

Resorni ministar naglašava da je sve moglo biti drugačije da se 2015. godine ispoštovao plan Vlade o reorganizciji rudnika i plaćanju tekućih obaveza. Krenulo je dobro, završilo s gubicima, kazao je.

Kada je usvojen Zakon o konsolidaciji rudnika, struka i međunarodni konsultanti ocjenili su da je restruktuiranje koncerna neophodno da bi rudnici bili spremni za nove blokove TE 7 u Tuzli, blok 8 u Kaknju. I tada se znalo da postoje pogoni koji će biti ugašeni jer njihov eksploatacijski vijek nije dovoljan ni da se vrati uloženo.

Slični članci

Iako iz Elektroprivrede poručuju kako otpuštanja neće biti, samo preraspodjele, reorganizacija koja je najavljena nužno će podrazumijevati uvezivanje staža, otpremnine, rješavanje invalida rada ali i nepotrebnog nadzornog osoblja i prevelike administracije.

Sve to utiče i na poslovanje Elektroprivrede naveli su u ovom društvu uz opasku kako su već avansno za ugalj uplatili 130 miliona KM, što je više od polovine ukupne vrijednosti ugovora šest rudnika. Neopodna je hitna reorganizacija složni su s vladinim mjerama koja rudnike vidi kroz dva nova zavisna društva koji bi okupili rudnike. Ostali bi trebali ići na tržište, zaključila je i federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

I na kraju šta je rješenje? Struka kaže, između ostalog, izlazak iz koncerna. To znači sve ispočetka.

Zanimljivo je kako su gotovo sve privatne kompanije koje su poslovale s rudnicima ostvarile značajan profit, dok radnici sa zebnjom očekuju da li će svaki novi radni dan biti i posljednji. N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.