RIMAC I AUDI: Velika kompanija treba pomoć za električni model

AKO je vjerovati britanskim medijima, Audi je još jedna velika kompanija koja će zatražiti pomoć za svoje električne komponente od Hrvatske kompanije Rimac automobili.

Opće je poznato kako Audi umirovljuje svoj najatraktivniji model, R8 pokretan V10 benzincem, ali i kako proces elektrifikacije ne ide željenim intenzitetom. A uz mainstream električne adute, važno je na vrijeme imati i električnu zamjenu za prije spomenuti bolid. I tu u priču ulaze upravo Rimac i njegova tehnologija koja bi trebala omogućiti optimalan razvoj nasljednika, modela RS e_Tron. I to ne samo u vremenskoj domeni već i kad su u pitanju performanse, javlja britanski Car Magazine.

Isti izvor doznaje kako je model u planu za 2023. godinu, a sklapat će se u Audijevoj tvornici blizu Heilbronna, gdje nastaju modeli A6/A7 i A8.

Slični članci

Prema informacijama neimenovanih izvora bliskih Audiju, novi električni coupe bi imao četiri elektromotora i oko 700 kW/950 KS, a to znači da bi stotku mogao postići za 2,5 sekundi. Doseg s baterijama kapaciteta 95 kWh će biti oko 500 km. I ono bitno, početna cijena ovog brzog i laganog dvosjeda ne bi prelazila 200.000 eura.

Audi je najnoviji veliki ulov Rimca. Nakon Pininfarine, Aston Martina i Porschea, hrvatska tvrtka je ušla u pregovore s s Bugattijem, a potencijalni partner je i Lamborghini. Izgleda da će VW koncern veliki oslonac po pitanju elektromobilnosti tražiti upravo u Rimcu, bar kad su u pitanju automobili visokih performansi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.