REPUBLIKA SRPSKA: Za šest mjeseci 54 firme završile u stečaju

Za pola godine doneseno je 216 rješenja o nemogućnosti da se naplati dug od 35,52 miliona maraka jer nema odakle- kazali su u Poreskoj upravi.

U stečaju su u Republici Srpskoj, za prvih šest mjeseci ove godine, završila 54 preduzeća, što znači da je mjesečno tu sudbinu doživjelo čak devet firmi.

Prema podacima Poreske uprave RS, na tržištu raste broj preduzeća nad kojima je pokrenut stečaj jer je u prvom polugodištu 2017. godine tu sudbinu doživjelo 46 preduzeća.

Poreska uprava prinuđena je da otpiše i veliki iznos potraživanja od preduzeća kod kojih bude okončan stečaj jer jednostavno nema odakle da ih naplati.

– Nakon što stečajni sudija po okončanju postupka donese rješenje o zaključenju stečaja i ono postane pravosnažno, mi donosimo rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza stečajnog dužnika. Po tom osnovu za šest mjeseci ove godine doneseno je 216 rješenja o nenaplativosti na iznos duga od 35,52 miliona maraka – kazali su u Poreskoj upravi.

Ista situacija je i kada je riječ o likvidacijama jer je u ovoj godini kod 321 poreskog obveznika započet postupak likvidacije, odnosno u prosjeku 54 mjesečno.

– Od tog broja na postupke likvidacije po službenoj dužnosti koje vode okružni privredni sudovi, a koji se pokreću zbog neusklađivanja oblika organizovanja, odnosi se 218 postupaka. U likvidaciji je u istom periodu 2017. godine završilo 187 poreskih obveznika  – kazali su u Poreskoj upravi.

Stečajni upravnici ističu da zbog teške ekonomske situacije u Srpskoj, BiH i regionu sve više preduzeća prestaje sa radom i završava u stečaju i likvidaciji.

  • Za opstanak preduzeća nema političkog i društvenog ambijenta, a sada smo ostali i bez radne snage. Čak nemamo ni strategije razvoja za mala i srednja preduzeća. Mi velikih kompanija skoro da i nemamo. Naše tržište je jako skučeno i domaća preduzeća nikako ne mogu ostvarivati ekonomske parametre koje bi trebalo da imamo – rekao je potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević i dodao da na tržištu možemo očekivati još veće probleme jer preduzeća nemaju radne snage, niti velike kapitalne investicije koje bi povukle ljude koji su otišli u inostranstvo i zaposlili ih.
Slični članci

Ni u Srbiji nije ništa bolja situacija

U Srbiji u prosjeku svakog mjeseca bude pokrenuto 35 stečajnih postupaka nad firmama koje ne mogu da nastave sa poslovanjem. Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, trenutno se pred privrednim sudovima u Srbiji vode čak 2.093 stečajna postupka.

Stečajevi (šest mjeseci)

*54 preduzeća – 2018. godina

*46 preduzeća  – 2017. godina

Likvidacija (šest mjeseci)

*321 preduzeće – 2018. godina

*187 preduzeća – 2017. godina

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.