REDAKCIJI “IZDVOJENO” SE JAVIO OPTUŽENI ZA RUŠENJE ALADŽA DŽAMIJE: Poslao audiosnimak kojim, ako nije lažan, svaljuje krivicu za rušenje Aladže i na druge

Ukoliko ste zainteresovani za objavljivanje dokaza i istine o rušenju Aladže i Turhan Emin Begove džamije u Ustikolini, voljan sam da Vam istu predočim ovde u Beogradu, poručuje nam okrivljeni Goran Mojović

Naša redakcija “Izdvojeno.ba” je dobila poziv za razgovor u vezi rušenja Aladža džamije od pripadnika VRS koji se krije u Beogradu. U poruci koju potpisuje Goran Mojović, osoba protiv koje je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog miniranja džamije, piše:

Poštovani,
Pročitao sam Vašu korektnu konstataciju na tužiočevu optužnicu protiv mene i pokojnog Rajka Miloševića, i u istu javno ste iskazali sumnju. U subotu 20.4.2019 će se u “Avazu” ponovo objaviti audio snimak razgovora između mene i mog komadanta Marka Kovača, kao i još mnogo dokaza. Ukoliko ste zainteresovani za objavljivanje dokaza i istine o rušenju Aladže i Turhan Emin Begove džamije u Ustikolini, voljan sam da Vam istu predočim ovde u Beogradu, kao i da Vam ustupim materijalne dokaze. Lično sumnjam da će tužilac u mom slučaju Mersudin Pružan kao i Selimović Sulejman doprineti da se sazna istina. Razlozi (puk Marko Kovač je saradnik tužilaštvu, u ratu ubijao nevine muslimane, naređivao rušenje muslimanskih bogomolja, a sada u miru ubija Srbe. Zaštićeni svedoci u mom slučaju su rušitelji Džamije i odavno su svedoci saradnici u predmetima, Janković, Nikačević, Kunarac, … sada tužilaštvo želi da ih abolira i da se krivica preseli na nas, Rajka Miloševića  mrzili su njegov izbor što je oženio muslimanku i mene koji ga je u ratu branio), a i kako pred tužiteljicom Gordanom Tadić da obrazloži svoju grešku, a želi da napreduje u službi.

S poštovanjem
Goran Mojović

Objavljeno ime i prezime koje se nalazi u potpisu poruke ne mora značiti da je riječ uistinu o okrivljenom Mojoviću. Moguće da se neko lažno predstavio kao on. Ali kako nigdje nije navedeno da se ime sakrije, odlučili smo da ga objavimo.

Ovim putem obavještavamo osobu koja nas je kontaktirala da nemamo namjeru da dolazimo u Beograd, gdje se ne osjećamo bezbjedno. Ali da ćemo ga saslušati i obaviti razgovor na drugom mjestu unutar BiH, a prihvatićemo i provjeriti podatke koje nam može, ako želi, poslati.

Inače, optuženi Mojović se tereti da je dana 2. augusta 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija u Foči, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine. Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Poslušali smo snimak o kojem Mojović govori:

Što se tiče Šaje (Božo Šajin, op. a.), što se tiče Mihajlovića (Rajka Miloševića, op. a.), s njima nema problema, oni su mrtvi ljudi. I što je bilo, bilo je, ali treba spašavati nas, žive, u pičku materinu, to je problem, rekao je u razgovoru 12. decembra prošle godine Marko Kovač, komandant Taktičke grupe Foča, u razgovoru s NN osobom.

Na audiosnimku, Kovač instruira svog sagovornika kako da daje odbranu pred tužiocem u BiH, navodi ga da svu krivicu usmjeri na preminule Rajka Miloševića, koji je bio oženjen muslimankom, i Božu Šajina.

U šokantnom razgovoru Kovač još kaže: „Što se tiče Miloševića i Šajina, nije problem da priznamo da su krivi, oni su mrtvi ljudi, treba spašavati nas žive, u p… ma…, zaštititi ove žive. Što je bilo, bilo je.“

Dalje objašnjava kako sve svjedoke izbjegavati da se ne bi otkrila istina.

U nastavku poslušajte dio snimka gdje Kovač iznosi svoje tvrdnje, a koje je danas objavio i Avaz.

 

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.