REAKCIJE NA TURSKU VOJNU AKCIJU: Putin, Trump, UN, NATO, EU, svi prijete Erdoganu, on nastavlja

Infografika: Vojni planovi Turske na sjeveru Sirije. Ankara i Washington su se dogovorili o uspostavi zone duž 480 kilometara sirijsko-turske granice koja zadire 30 kilometara u Siriju.

ANKARA – Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su danas na sjeveroistok Sirije, saopštilo je ministarstvo odbrane Turske čime je počela kopnena ofanziva “Izvor Mira” protiv boraca kurdske milicije.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana pošto su se američke trupe povukle s tog područja.

Sirijski posmatrači u kurdskim oblastima kažu da je najmanje sedam civila ubijeno u turskim vazdušnim udarima na sjeveroistoku Sirije, prenosi AP.

Kako prenosi AP, stradalo je i jedno dete u selu zapadno od Kamišlija, kao i jedan muškarac u Ras al Ajnu.

Trump: Sjedinjene Države ne podržavaju tursku ofanzivu u Siriji

Slični članci
– Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da je od početka stupanja na političku scenu govorio kako ne želi nastaviti voditi, kako je kazao, nerazumne ratove kojima se ne nazire kraj

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da SAD ne podržava tursku operaciju “Izvor mira” te da se na području gdje se izvodi operacija ne nalazi nijedan američki vojnik, javlja Anadolu Agency (AA).

“SAD ne podržava ovaj napad i jasno je Turskoj poručila da je ova operacija loša ideja”, navodi se u Trumpovom saopćenju.

Dodao je da je od početka stupanja na političku scenu govorio kako ne želi nastaviti voditi, kako je kazao, nerazumne ratove kojima se ne nazire kraj.

“Posebno ne one koji nisu u interesu SAD-a. Turska je obećala da će štititi civile i vjerske manjine, uključujući i kršćane, te da neće doći do bilo kakve humanitarne krize”, istakao je Trump te dodao:

“Turska se obavezuje da svi ratnici ISIS-a koji su u zatvoru i dalje ostanu tamo, kao i da se ISIS ponovo ne pojavi u bilo kojem obliku ili formi. Očekujemo da Turska održi svoja obećanja. Pažljivo pratimo cijeli proces”, dodaje se u saopćenju.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

“Kao što je bilo u ranijim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grana, i u operaciji Izvor mira jedini cilj su teroristi”, dodaje se u saopćenju.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

EU traži zaustavljenje turske ofenzive u Siriji

BRUXELLES, 9. listopada 2019. (Hina/AFP) – Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je u srijedu zaustavljanje turske ofenzive na sjeveru Sirije i upozorio da neće biti odobreno nikakvo europsko financiranje za “sigurnosnu zonu”.

“Turska mora prekinuti vojnu ofenzivu u tijeku, koja neće dati rezultate. Ako je turski plan osnivanje sigurnosne zone, ne očekujte financiranje od Evropske unije”, rekao je pred Evropskim parlamentom u Bruxellesu.

Turska ima sigurnosnih problema na granici sa Sirijom, koje moramo razumjeti. Međutim pozivam Tursku i druge sudionike da suzdržano djeluju. Upad bi pogoršao patnje civila, koje su već neopisive”, rekao je.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je najavio u srijedu početak nove vojne operacije na kurdsku miliciju YPG, koju podržavaju zapadne zemlje, ali ju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Turska vojna operacija usmjerena je protiv YPG -a i Islamske države, a cilj joj je uspostaviti “sigurnosnu zonu” na sjeveroistoku Sirije što će omogućiti povratak sirijskih izbjeglica u domovinu, rekli su turski dužnosnici.

Predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, južnoafrički veleposlanik Jerry Matthews Matjila, pozvao je u srijedu Tursku da “poštedi civile” i djeluje “maksimalno suzdržano” u svojim vojnim operacijama u Siriji.

Francuska je oštro osudila tursku ofenzivu u srijedu i obratila se Vijeću sigurnosti, izjavila je državna tajnica za europske poslove Amelie de Montchalin.

“Francuska, Njemačka i Velika Britanija završavaju zajedničku deklaraciju koja će biti krajnje jasna u našoj snažnoj osudi onoga što se događa”, rekla je pred povjerenstvom vanjskih poslova Opće skupštine. “Obraćamo se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”, dodala je.

Putin poručio Erdoganu prije akcije u Siriji: Dobro promislite

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora sa njegovim turskim kolegom, pred početak vojne operacije na sjeveru Sirije, poručio Redžepu Tajipu Erdoganu da “dobro promisli, kako se ne bi nanijela šteta naporima u rješavanju sirijske krize”, saopšteno je iz Kremlja.

Kako je pojašnjeno, ovaj razgovor iniciran je od strane Turske.

Navedeno je i da su tokom razgovora predsjednici razmijenili mišljenja oko sirijskog konflikta, uzimajući u obzir dogovor koji je postignut u septembru u Ankari, tokom susreta lidera Astanskog procesa.

Podsjetimo, turski predsjednik objavio je početak vojne operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije, a ubrzo zatim mediji su javili da su pale i prve bombe u sirijskoj provinciji Hasaka.

Nešto kasnije su kurdske jedinice saopštile da su od turskih bombi stradale dvije osobe, kao i da je još dvoje ranjeno.

Turski ratni avioni uništili ciljeve YPG/PKK-a istočno od Eufrata

– U saopćenju Oružanih snaga Turske (TSK) se navodi da su turski avioni F16 ušli blizu 30 kilometara u dubinu na tom području koje je pod okupacijom YPG/PKK-a

TEL ABYAD (AA) – Turski ratni avioni su u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije uništili ciljeve terorističke organizacije YPG/PKK istočno od Eufrata, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Oružanih snaga Turske (TSK) se navodi da su turski avioni F16 ušli blizu 30 kilometara u dubinu na tom području koje je pod okupacijom YPG/PKK-a.

Dodaje se kako su pogodili ciljeve YPG/PKK-a u okviru operacije čiji cilj je uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ratni avioni su bombardovali ciljeve terorističke organizacije u selima Aluk, Mustel, Esadiye, Fender i Husan te zračnu bazu Rami u blizini mjesta Ayn Isa.

Teroristi YPG/PKK-a na nekim mjestima pale gume kako bi turskim ratnim avionima smanjili vidljivost.

U toku su također i artiljerijski napadi na sirijski grad Tell Abyad, koji se nalazi naspram turskog Akcakalea.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

“Kao što je bilo u ranijim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grana, i u operaciji Izvor mira jedini cilj su teroristi”, dodaje se u saopćenju.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Stoltenberg: Zabrinutost Turske o pitanju sigurnosti je opravdana

– Nakon sastanka s premijerom Italije Giuseppeom Conteom u Rimu, Stoltenberg je istakao da razumije zabrinutosti koje ima Turska

BRISEL (AA) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio kako vjeruje da će turske snage u operaciji ”Izvor mira” na sjeveru Sirije djelovati umjereno i proporcionalno, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka s premijerom Italije Giuseppeom Conteom u Rimu, Stoltenberg je istakao da razumije zabrinutosti koje ima Turska.

“Zabrinutost Turske o pitanju sigurnosti je opravdana. Bila je izložena užasnim terorističkim napadima”, kazao je Stoltenberg, dodajući da je ta zemlja prihvatila veliki broj izbjeglica iz Sirije.

Napomenuo je također da Turska treba izbjegavati korake koji bi mogli povećati nestabilnost i tenzije u regionu.

Istakao je i kako je važno očuvati uspjehe i napredak postignut u borbi protiv terorističke grupe ISIS, dodajući da će se tokom posjete Turskoj u petak sastati i s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Kurdi uzvraćaju Turcima: Granatiran grad Nusajbin

Odredi Sirijskih demokratskih snaga granatirali su turski grad Nusajbin na granici sa Sirijom kao odgovor na pokretanje vojne operacije turske vojske na sjeveru Sirije.

Kurdi su minobacačima izveli ovaj napad, a mediji za sada nisu saopštili da li među stanovnicima ovog turskog grada ima žrtava.

Istovremeno, kurdske jedinice su zapalile nekoliko naftnih bušotina na sjeveru sirijske provincije Hasaka.

Sutra sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji

– Zahtjev za održavanjem sjednice su uputili Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije

NEW YORK (AA) – Vijeća sigurnosti UN sastaće se sutra iza zatvorenih vrata radi razgovora o Siriji, izjavile su danas diplomate. Pet članica zemalja Europske unije zatražili su sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Zahtjev za održavanjem sjednice su uputili Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Poljska i Belgija kako bi se raspravljalo o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije.

Prema diplomatskim izvorima, sjednica će biti održana u četvrtak iza zatvorenih vrata.

Od 14 sati o operaciji su obaviješteni SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, NATO i generalni sekretar UN-a 

Turska: Teroristi su jedini cilj operacije “Izvor mira”

– Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma

ANKARA (AA) – Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira” na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao što je bilo u ranijim operacijama Štit Eufrata i Maslinova grana, i u operaciji Izvor mira jedini cilj su teroristi”, dodaje se u saopćenju.

Navodi se kako se operacija provodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

“Ciljevi u okviru operacije Izvor mira su skloništa, uporišta, položaji, oružje i ostala oprema terorista. Poduzimaju se sve potrebne mjere opreza kako na tom području ne bi bila nanesena šteta civilima, nevinim ljudima, historijskim, kulturnim, vjerskim objektima i infrastrukturi kao i elementima prijateljskih i savezničkih zemalja na tom području”, navodi se u saopćenju.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Cavusoglu: Operaciju “Izvor mira” provodimo u skladu s međunarodnim pravom

– Cilj operacije “Izvor mira” je uništiti teroristički koridor koji teroristi pokušavaju izgraditi na južnoj granici Turske te osigurati mir u regiji

ANKARA (AA) – Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da turske snage operaciju “Izvor mira” na sjeveru Sirije provode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovom operacijom će regija biti očišćena od terorista, zagarantovana granična sigurnost Sirije i njen teritorijalni integritet te će se migranti moći bezbjedno vratiti svojim kućama. Također, operacija će donijeti mir i spokoj ovom regionu”, napisao je Cavusoglu na Twitter nalogu.

Cilj operacije “Izvor mira” je uništiti teroristički koridor koji teroristi pokušavaju izgraditi na južnoj granici Turske te osigurati mir u regiji.

Turska opozicija podržava operaciju “Izvor mira”

– Predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu je također poželio uspjeh turskim snagama koje učestvuju u operaciji

ANKARA (AA) – Lider Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli je izjavio da operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije predstavlja časni postupak u cilju neutraliziranja terorista na tom prostoru, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turska je započela časni korak kako bi separatističke terorističke organizacije, koje prijete opstanku Turske, bile neutralizirane na području gdje se pokušavaju sakriti”, kazao je Bahceli, dodajući da je ovo vrlo važna operacija za Tursku.

“Turski narod se nalazi usred velike borbe za egzistenciju koja se ne smije zanemariti i poreći”, kazao je Bahceli te dodao:

“Operacijom Izvor mira će biti uspostavljena sigurna zona paralelno s kopnenim granicama naše zemlje na sjeveru Sirije i uspostavit će se mir, sigurnost i stabilnost u regiji”, kazao je.

Predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu je također poželio uspjeh turskim snagama koje učestvuju u ovoj operaciji.

“Upučujemo naše molitve da naši hrabri vojnici zdravi i živi što prije uspješno završe operaciju Izvor mira”, rekao je Kilicdaroglu.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da turske snage operaciju “Izvor mira” provode u skladu s međunarodnim pravom, Poveljom UN-a i rezolucijama Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma.

“Ovom operacijom će regija biti očišćena od terorista, zagarantovana granična sigurnost Sirije i njen teritorijalni integritet te će se migranti moći bezbjedno vratiti svojim kućama. Također, operacija će donijeti mir i spokoj ovom regionu”, napisao je Cavusoglu na Twitter nalogu.

Cilj operacije “Izvor mira” je uništiti teroristički koridor koji teroristi pokušavaju izgraditi na južnoj granici Turske te osigurati mir u regiji.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan potvrdio je danas da su Oružane snage Turske započele operaciju pod nazivom “Izvor mira”, protiv terorista na sjeveru Sirije.

Turska obavijestila NATO o operaciji ”Izvor mira”

– Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako su o operaciji “Izvor mira“ obaviješteni SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, NATO i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN)

ANKARA (AA) – Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako su o operaciji “Izvor mira“ obaviješteni SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, NATO i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo je na društvenoj mreži Twitter saopćilo kako su pomenute zemlje, NATO i UN o operaciji obaviješteni od 14 sati.

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u srijedu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju “Izvor mira”, čiji je cilj uspostaviti mir i sigurnost u regiji te uništiti teroristički koridor koji teroristi namjeravaju uspostaviti južno od granice s Turskom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.