RATNE PREDIGRE: Otvorene prijetnje Srbije da će ponovo izvršiti agresiju na BiH

Stižu nove prijetnje iz zemlje koja je već vršila agresiju na BiH, otvorene prijetnje da će Srbija ponovo napasti BiH, kad Dodik i Vučić odrede datum

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska prioritet politike Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima svoju vojsku”, rekao je Vulin na ceremoniji povodom Dana Vojske RS, misleći na vojsku Srbije, koja se očito ponovo priprema za agresiju na BiH.

Prema njegovim rečima, Republiku Srpsku su stvorili Srbi i samo Srbi.

“Niko drugi. Republiku Srpsku su stvorili Srbi jedinstveno i samo nejedinstvom, mogu da je izgube. Nikako drugačije”, rekao je Vulin.

LSV: Skandalozne izjave Aleksandra Vulina u Banjaluci

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od predsednice Vlade Republike Srbije da se izjasni da li se slaže sa skandaloznim stavovima koje je u Banjaluci danas izneo član njenog kabineta Aleksandar Vulin, navodi gensek LSV Bojan Kostreš u pisanoj izjavi medijima:

“Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je danas u Banjaluci da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali srpski narod ima.

Ovakav stav Aleksandra Vulina u direktnoj je suprotnosti sa proklamovanom politikom poštovanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine koji zvanično zastupa vlast u Srbiji. Međutim, današnja izjava ministra Vulina, govori potpuno suprotno.

Bosna i Hercegovina ima svoje Oružane snage, a ideje o drugačijim bezbednosnim okvirima, koje je izneo Vulin, predstavljaju kršenje ustavno-pravnog sistema BiH i međunarodnih obaveza koje je Srbija, kao potpisnica Dejtonskog i Pariskog mirovnog ugovora, preuzela.

Slični članci

Tako grubo kršenje Dejtonskog sporazuma može samo da znači da se pojedini krugovi u današnjoj vlasti vraćaju ratnim ciljevima i metodama. Politički stavovi Aleksandra Vulina poznati su još od devedesetih godina. Od portparola JUL-a teško je očekivati bilo šta miroljubivo i konstruktivno.

LSV zahteva reakciju premijerke Brnabić. Ćutanje bi značilo podržavanje neozbiljne i opasne politike ponovnog „zveckanja oružjem“ u regionu”.

Torbica pita Čanka: Šta nije istina u obraćanju Vulina?

Potpredsednik Pokreta socijalista i narodni poslanik Bojan Torbica reagovao je večeras povodom kritika koje je LSV uputio ministru odbrane, postavivši pitanje Nenadu Čanku šta to nije istina u današnjem obraćanju Aleksandra Vulina u Banjaluci.

“Zar Srbija i njena vojska nisu garanti Dejtonskog sporazuma, zar sve institucije Srbije, pa i vojska ne pripadaju svim Srbima gde god da žive i zar Srbi u Republici Srpskoj ne doživljavaju vojsku Srbije kao svoju?”, upitao je Torbica.

Torbica ponovo laže, naravno, jer Srbija nije nikad bila garant mira, ona je potpisnica Dejtona, a nikakav garant. Ona je zemlja koja je bila agresor na Bosnu i Hercegovinu i potpisom se obavezala da to neće više činiti. Ali opet je, kao bezbroj puta u svojoj historiji, to očito slagala. 

A ovo je još jedna otvorena prijetnja da će Srbija ponovo napasti BiH, kad Dodik i Vučić odrede datum.

Torbica je potom u saopštenju konstatovao da “zna Čanak da je tako, ali zna i da Srbija više nije ona zemlja kojom je on vladao, zemlja koja se izvinjava, zemlja koja Republiku Srpsku ostavlja samu, bez pomoći i podrške”. 

“Zna Čanak da Srbija koju vodi Vučić neće dozvoliti novu Oluju i nove pogrome Srba, ni rušenje Republike Srpske, zato buka i bes. Koga Čanak napadne, Srbi znaju da treba da ga brane”, zaključio je Torbica.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.