RATNE PREDIGRE NA BLISKOM ISTOKU: U Iranu otkrivena velika mreža kibernetičke špijunaže CIA-e

Kina pozvala SAD da obustavi “ekstremni pritisak” na Iran. SAD šalje dodatnih 1000 vojnika na Bliski istok. Iran objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija

Iz Irana su u ponedjeljak rekli kako su razotkrili veliku mrežu kibernetičke špijunaže koju je vodila američka Središnja obavještajna agencija (CIA) te kako je nekoliko američkih špijuna uhapšeno u različitim državama kao rezultat ove akcije.

Tenzije između SAD-a i Irana rastu nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka napao dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, ključnoj naftnoj izvoznoj ruti. Iran je zanijekao umiješanost.

“Iranske obavještajne agencije nedavno su razotkrile i raspustile jednu od najkompliciranijih mreža kibernetičke špijunaže CIA-e koja je imala važnu ulogu u operacijama te agencije u brojnim državama”, rekao je u ponedjeljak tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, Ali Shamkhani.

“Informacije o razotkrivenim mrežama podijelili smo sa saveznicima što je dovelo do identifikacije i hapšenja obavještajnih agenata CIA-e”, citirala je Shamkhanija državna televizija IRIB.

Nije rekao koliko je točno agenata CIA-e uhićeno i u kojim zemljama.

Shamkhani je, bez detaljnog objašnjenja, rekao kako su neke informacije o slučaju Sjedinjenje Države već objavile, te bi ih Iran sada mogao objaviti radi podizanja javne svijesti o slučaju.

Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te pojačava sankcije kako bi okončao izvoz sirove nafte iz Irana i ugušio tamošnje gospodarstvo.

SAD je razmjestio skupinu nosača aviona i bombardere te objavio planove za slanje 1,000 vojnika na Bliski Istok, čime je dodatno potaknuo strah od sukoba.

Kina pozvala SAD da obustavi “ekstremni pritisak” na Iran

SAD ne bi trebao koristiti “ekstremni pritisak”u rješavanju problema s Iranom, kazao je u utorak kineski diplomat u trenutku dok traje spor dvije zemlje oko toga tko je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Strah od sukoba Irana i SAD-a narastao je nakon prošlog četvrtka kad su dva tankera napadnuta.

SAD je za napade okrivio Iran.

Prije više od godinu dana američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma s Iranom o ograničavanju nuklearnog oružja te zemlje postiguntog u vrijeme njegova prethodnika 2015.

Iran je zanijekao da je imao ikakvu ulogu u tim napadima i u ponedjeljak je objavio da će uskoro premašiti  granicu za iranske zalihe obogaćenog urana, dogovorenu tim sporazumom čiji je cilj bio ograničavanje iranskih nuklearnih kapaciteta.

Čelni kineski diplomat Wang Yi, koji obavlja dužnost državnog savjetnika, kazao je novinarima da je Kina “naravno vrlo zabrinuta” zbog stanja u Perzijskom zaljevu i pozvao je sve strane da ublaže napetosti i zaustave se na putu prema sukobu.

“Pozivamo sve strane da ostanu razumne i budu suzdržane i da ne poduzimaju korake koji bi vodili jačanju napetosti u regiji i da ne otvaraju Pandorinu kutiju”, rekao je Wang.

Slični članci

“Posebice bi SAD trebao izmijeniti svoje metode ekstremnog pritiska. Za bilo kakvo jednostrano ponašanje nema temelja u međunarodnom pravu”, rekao je Wang upozoravajući da bi to stvorilo “čak i veću krizu”.

Wang je također rekao da je iranski nuklearni sporazum jedini izvedivi put rješavanja nuklearnog pitanja i pozvao je Iran da bude razuman.

“Nadamo se da je Iran oprezan u donošenju odluka i da neće olako odustati od toga sporazuma”, rekao je. Kina i Iran imaju tijesne energetske veze i Kinu su razljutile američke prijetnje zemljama i tvrtkama koje krše američke sankcije time što uvoze iransku naftu.

Kina balansira u svojoj politici jer održava odnose i s iranskom protivnicom Saudijskom Arabijom jer je ta zemlja glavni dobavljač nafte za Aziju.

Vršitelj dužnosti ameirčkog ministra obrane Patrick Shanahan objavio je u ponedeljak da je oko tisuću američkih vojnika raspoređeno na Bliskom istoku u okviru obrambenih aktivnosti a kao povod naveo je prijetnju koju predstavlja Iran.

SAD šalje dodatnih 1000 vojnika na Bliski istok

Vršilac dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan objavio je u ponedjeljak da će SAD poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok da bi ojačao obranu zbog, kako je rekao, iranskih prijetnji.

“Nedavni iranski napadi potvrđuju vjerodostojne obavještajne podatke koje smo imali o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih saveznika, koji prijete američkom osoblju i američkim interesima u regiji”, rekao je Shanahan.

Strahovanja od novih sukoba između Irana i SAD-a pojačana su nakon optužbi administracije predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka izveo napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu, važnoj ruti za prijevoz nafte. Iran uporno odbacuje bilo kakvu odgovornost.

Američko-iranske napetosti sve su veće posljednjih tjedana, godinu dana nakon što je Trump objavio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Iran zaprijetio uranijumom

Iran je u ponedjeljak objavio da će u roku od deset dana premašiti međunarodno dogovoreno ograničenje zaliha obogaćenog uranija, no dodao je da europske zemlje još imaju vremena sačuvati nuklearni dogovor.

U znak zabrinutosti zapadnih zemalja zbog iranskih namjera, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće nazvao je plan “nuklearnom ucjenom” i istaknuo da na njega treba odgovoriti međunarodnim pritiskom.

Britanija je upozorila da će, ako Iran prekorači dopuštene limite iz sporazuma, London razmotriti “sve opcije”. Izrael, SAD-ov bliski saveznik i zakleti iranski neprijatelj, pozvao je svjetske sile da što brže sankcioniraju Teheran ako premaši zalihe obogaćenog uranija.

Međutim, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Frederica Mogherini rekla je da će EU reagirati samo na ono kršenje koje potvrdi Međunarodna agencija za atomsku energiju.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.