RASČIŠĆAVANJE VIŠEGODIŠNJEG KRIMINALA U GIKIL-u: Uhapšen Indijac Pramod Mittal

Ovom istragom je obuhvaćen i Debasish Ganguly bivši generalni direktor GIKIL-a, koji se nalazi u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica. I on se smatra članom organizirane kriminalne grupe na čijem je čelu Pramod Mittal

Indijsko-britanski milijarder Pramod Mittal, inače predsjednik Nadzornog odbora lukavačkog GIKIL-a, uhapšen je danas, zajedno sa direktorom Parameš Bhatačarijom te članom Nadzornog odbora Raibom Dasom, potvrdio je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić.

Pramod Mittal danas je od 12.30 sati pod kontrolom MUP-a Tuzlanskog kantona, a kako saznajemo, inspektori MUP-a Tuzlanskog kantona još uvijek su u upravnoj zgradi GIKIL-a u Lukavcu. Tamo su i članovi uprave preduzeća, a pristigli su i advokati, saznaje Faktor.

– Nakon hapšenja bit će obavljena pretres hotelske sobe koju koristi Mittal i njegov saradnik te pretres stana koji koristi direktor GIKIL-a. Oni se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju – rekao je tužilac Serhatlić.

Nakon hapšenja njih trojica će biti prisutni tokom pretresa prostorija koje koriste, dodaje Serhatlić, a zatim će biti biti ispitani u prostorijama MUP-a TK.

Ovom istragom je obuhvaćen i Debasish Ganguly bivši generalni direktor GIKIL-a, koji se nalazi u bjekstvu i za kojim je raspisana potjernica. I on se smatra članom organizirane kriminalne grupe na čijem je čelu Pramod Mittal.

Za krivična djela koja se Mittalu stavljaju na teret propisana je kazna do 45 godina zatvora, rekao je tužilac.

– Trojica uhapšenih sutra će biti predati u nadležnost tužilaštva TK na daljnje postupanje – kaže Serhatlić za Faktor.

Riječ je o britansko-indijskom milijarderu koji je obavljao funkciju predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, koji je samo jedna od brojnih kompanija širom svijeta u kojoj ima udio.

Podsjećamo, problemi u GIKIL-u su nastali 2003. godine, kada je Vlada TK potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa Mittalovim GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio od 67 posto u zajedničkoj kompaniji GIKIL.

GSHL je time dobio većinska upravljačka prava, iako ona nikad nisu bila srazmjerna vrijednosti kapitala koji je GSHL imao u GIKIL-u. Ipak, Indijac i njegovi ljudi od tada upravljaju GIKIL-om.

Slični članci

Izvor:   Faktor

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.