PRVA DŽUMA NAKON TERORIZMA: RTV Novog Zelanda uživo emitovala ezan, premijerka Ardern citirala poslanika Muhammeda

Prva džuma nakon terorističkog napada na Novom Zelandu, u Christchurchu, obilježena je emitovanjem ezana uživo na državnim radio i televizijskim kućama.

Na Radiju Novi Zelandi Televiziji Novi Zeland ezani su emitovani uživo, nakon što je prošlog petka Tarant Brenton ubio 50 i ranio još toliko muslimana.

Širom Novog Zelanda održani su programi prisjećanja i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada u džamijama Alnoor i Linwood.

Nakon što je putem javnih emitera emitovan ezan za džumu-namaz, širom zemlje je održan dvominutno odavanje počasti ubijenim.

Slični članci

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern prisustvovala je klanjanju džuma-namaza u parku Hagley u Christchurchu.

Premijerka Ardern je u kratkom obraćanju prije džuma-namaza citirala hadis poslanika Muhammeda a.s. u kojem je poručila da su svi vjernici kao jedno tijelo.

“Poslanik Muhammed je rekao: ‘Vjernici jedni drugima ukazuju poštovanje, samilost i simpatije i oni su kao jedno tijelo. Ako jedan dio tijela boluje i drugi dijelovi mu se pridruže u bolu’. Novi Zeland je s vama. U žalosti mi smo jedno”, poručila je Ardern i dodala “srca su nam slomljena ali nismo poraženi”.

Mnoge žene na Novom Zelandu odazvale su se pozivu premijerke Ardern i u znak solidarnosti s muslimanima danas su nosile marame.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.