PROTESTI I U NOVOM PAZARU: Zašto državni organi Srbije negiraju zločine nad Bošnjacima

Stranka demokratske akcije Sandžaka održala je večeras u Novom Pazaru protestnu šetnju protiv aktuelnog režima u Srbiji

Protestna šetnja pod nazivom “Za sigurnu budućnost – Sandžak se budi” održana je na gradskom šetalištu u centru grada. S mirnog protesta upućena je poruka kojom se daje podrška građanima Srbije i njihovim zahtjevima i izražava spremnost “da zajedno izgradimo državu zasnovanu na vladavini prava i jednakim mogućnostima za sve”.

Na skupu, koji je počeo nešto poslije 18 sati, više stotina učesnika nosilo je transparente na kojima je pisalo “Jednakost pred zakonom”, “Bošnjaci u Ustavu”, “#1od100”, “#1od5miliona”, “Sandžak autonomija”, “Za vladavinu prava”… Protestnu šetnju predvodio je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin sa saradnicima.

Na skupu je govorila studentica prava Beogradskog univerziteta Džejla Papić, iz Sjenice, koja je rekla da se ovaj održava protiv tolerantnog odnosa srpskih državnih organa prema zločinima nad Bošnjacima.

– Srpska skupština, srpska vlada i srpski predsjednik negiraju genocid nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini i masovne zločine nad Bošnjacima Sandžaka u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i druge zločine čije su žrtve Bošnjaci Sandžaka, čime se kod Bošnjaka stvara objektivan osjećaj nesigurnosti. Na ovaj način izražavano protest zbog diskriminacija koja se provodi nad Bošnjacima u Sandžaku pri zapošljavanju u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama s javnim ovlašćenjima – rekla je studentica Papić.

Ona je istakla da ovi protesti imaju za cilj sigurnu budućnost, život dostojan čovjeka i izgradnju države jednakih mogućnosti za sve.

– Protestujemo protiv izražene diktature i apsolutizma u Srbiji čime je suspendovana vladavina prava i pravna sigurnost i osnovna ustavna načela: pravo na život, slobodu, sigurnost i ekonomski razvoj bez uslovljavanja. Protest što još nije riješen status Sandžaka i što Bošnjacima u Srbiji još nije priznato ranije stečeno pravo naroda – kazala je Papić.

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je je ranije najavio da će ta stranka svake subote u Sandžaku organizirati proteste protiv aktuelne vlasti i pozvao građane i nevladine organizacije da se pridruže građanskim protestima.

Ugljanin je izjavio da podržava “Sporazum s narodom” i zahtjeve organizatora protesta “Jedan od pet miliona” koji su sredinom decembra 2018. godine počeli u Beogradu, a zatim se proširili na oko sedamdeset gradova u Srbiji.

Beograd i večeras gori, Branislav Lečić (za)grmio sa govornice: Treba izdržati 40 dana, satana i đavo se pobjeđuju!

Građani Srbije mjesecima izlazi na ulice i dižu glas protiv aktuelne vlasti Aleksandra Vučića, okupljeni oko pokreta “1 od 5 miliona”. Najburnije je svake subote u glavnom gradu ove države. 

Tako su i večeras ulice Beograda potpuno zakrčene hiljadama ljudi, a centralno okupljanje održano je na Terazijskoj česmi, gdje se masi građana obratio i popularni glumac Branislav Lečić.

On je naručito bio izrevoltiran šutnjom medija u Srbiji, posebno javnog servisa, koji o burnim događajima posljednjih mjeseci izvještavaju šturo, bojažljivo i vrlo cenzurisano.

Nakon okupljanja na Terazijskoj česmi, građani su se uputili ka Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.