PROF. EDIN ŠARČEVIĆ: Otkako je na čelo VSTV-a došao Tegeltija postoji uočljiv pad u nivou suđenja i tuženja

Predsjednik Fondacije Centar za javno pravo podsjetio kako je VSTVBiH regulativni/samoregulativni organ “koji je u posljednje dvije godine pokazao da nije dorastao zahtjevima koji se stavljaju pred njega”

Predsjednik Fondacije Centar za javno pravo (FCJP) prof. dr. Edin Šarčević ocijenio je danas kako se ključ za poboljšanje stanja u bh. pravosuđu krije u segmentu izbora, sastava i rada Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH).

– Najakutnija tema, ali to nije i jedini uslov za poboljšanje stanja u pravosuđu, jeste izbor, sastav i rad VSTV-a BiH – kazao Šarčević uoči održavanja okruglog stola o ulozi udruženja sudija i tužitelja u reformi pravosuđa, koji je u Sarajevu organizirao FCJP.

Komentirajući novinarski upit u vezi s temeljnim pretpostavkama za poboljšanje stanja u bh. pravosuđu, predsjednik FCJP-a je podsjetio kako je VSTVBiH regulativni/samoregulativni organ “koji je u posljednje dvije godine pokazao da nije dorastao zahtjevima koji se stavljaju pred njega”.

– Otkako je na čelo VSTV-a došao Milan Tegeltija postoji uočljiv pad u nivou suđenja, tuženja, u nivou izbora sudaca na niz odgovarajućih funkcija koje oni ne zaslužuju – naveo je Šarčević.


Prof. dr. Edin Šarčević

Podsjetio je u tom kontekstu na posljednja dešavanja – tzv. aferu ‘Potkivanje’, te slučaj koji se tiče nespojivosti, ili kolizije interesa člana VSTV-a Monike Mijić s aplikacijom na Ustavni sud FBiH.

– Način na koji je VSTV reagirao na sve to i glasanje upućuju, zapravo, na jedno tijelo koje u prvom redu ne može da odgovori na vlastite zahtjeve, s obzirom na moralne i profesionalne aspekte odgovornosti koje štite. Iz moje perspektive radi se o tijelu koje mora biti brzo zamijenjeno – precizirao je.

U širem kontekstu, podsjetio je i na niz pitanja/prioriteta koji se tiču novog Zakona o VSTV-u, eventualnog razdvajanja na dva vijeća, jednog za sudije i drugog za tužitelje, te na pitanja koje se odnose na nadležnosti VSTV-a BiH, (ne)odgovornost predsjednika tog tijela, kao i posljednja imenovanja sudaca u BiH, uključujući i segment ocjenjivanja rada sudija…  Fena

Slični članci

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.