PROF.DR. ISMET GAVRANKAPETANOVIĆ POVODOM ODLASKA SA MEDICINSKOG FAKULTETA: Lijepe laži ne pomažu, a gorke istine mogu biti ljekovite.

Sretan zbog svih onih kojima sam liječenjem pomogao u ovih 30 godina, a ponosan jer pripadam generaciji ortopeda koja je ostala uspravne kičme u vremenu iskušenja.

Danas odlazim iz KCUS-a, kazuje prof.dr. Ismet Gavrankapetanović:

Naravno da sam sretan i ponosan, hvala Bogu. Sretan zbog svih onih kojima sam liječenjem pomogao u ovih 30 godina, a ponosan jer pripadam generaciji ortopeda koja je ostala uspravne kičme u vremenu iskušenja.

Kako su se generacije ljekara od Hipokrata, u dugoj koloni kroz historiju, borili za sposobnost, a ne podobnost i mi smo stali u taj časni red. Kazali smo istinu otvoreno jer lijepe laži ne pomažu, a gorke istine mogu biti ljekovite.

Vraćanje ortopedije 50 godina unazad nismo mogli gledati. Lanci apoteka koji su u suvlasništvu dijela upravljačkih struktura KCUS-a vam ne mogu dati znanje niti vještinu. Učenje i sticanje vještina su dug i težak put. To je tegobno penjanje uz litice, ali drugog puta nema.

Slični članci

Podobnost, ulizivanje, ogovaranje nisu ispravan put. Čast liječničke profesije kao i zakon o liječništvu nas obavezuju da govorimo istinu, radi dobra i bolesnika i zdravstvenih radnika. Mi znamo da nije jednostavno ni jednom silniku reći istinu u lice. Oni to ne vole, ali moraju nas čuti. Ostat će zapisano da smo kazali svoje mišljenje i zato bili kažnjeni.

Sloboda misli, sloboda ljekara, sloboda univerziteta, su ideje kojima ostajemo odani jer samo tako možemo liječiti najbolje.

Nastavljam još marljivije i još vrijednije liječiti moje bolesnike, rekao je prof.dr. Ismet Gavrankapetanović , dugogodišnjeg profesora i šefa Katedre za hirurgiju, povodom odluke Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu koji je odbio vratiti ga na Medicinski fakultet.

2 komentara
  1. ninahanjalic@gmail.com je napisao:

    Žao mi je zbog svih nas,građana ovoga grada.Izgubili smo nešto što je teško nadoknadivo,vrsnog stručnjaka i sigurno dobrog čovjeka.Nisam bio Vaš pacijent,ne poznam Vas lično,ali Vaša “ćehra” kako se to kaže u narodu mi govori mnogo toga.
    Ne rađa se baš svaki dan neko tako vrstan kao Vi.Znam koliko vrijedte i koliko ste značili građanima ovoga grada.Na žalost,živimo u nekim ludim vremenima,vremenima koja ne donose ništa dobro.Vama,G.dine Ismete VELIKO HVALA i da Vas Bog čuva..

  2. Mustafa Mujo Mulaomerović je napisao:

    “ŠTO MU VIŠE ZLA ČINE NAŠ DOKTOR JE SVE JAČI I SVI LJUDI BOLJE UVIĐAJU NJEGOVU VELIČINU U SVAKOM POGLEDU, A NAROČITO NJEGOVU BORBU PROTIV SISTEMA KOJI RUŠI SVE LJUDSKE VRIJEDNOSTI PA I NAŠEG DOKTORA KOJI JE PRIMJER Z SVE NAS.”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.