PROBLEMI U SEZONI: Radnici iz BiH došli na Jadran, ali zbog kvota ne mogu početi raditi

Sezona na Jadranu u punom je zamahu, a hotelijerima i ugostiteljima nedostaje radne snage. Razlog je nedovoljno kvota za zapošljavanje stranaca u turizmu, a to je problem i mnogim bh. radnicima koji su ovog ljeta imali u planu rad u susjednoj Hrvatskoj gdje se može zaraditi od 1500 do 3000 KM.

Sadašnje kvote su nedostatne, ističe Hrvatska udruga turizma (HUT), koja je s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) poslala zahtjev za žurnim povećanjem kvota u turizmu Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i Ministarstvu turizma. No, odgovor nisu dobili.

Dosta hotelijera treba radnike i već su ih našli, navodi HUT, ljudi su došli u Hrvatsku i sad još čekaju radne dozvole kako bi mogli početi raditi, a među njima ima i radnika iz BiH. I u MUP-u su potvrdili da stalno primaju zahtjeve za povećanjem kvota jer je najveći broj iskorištenih kvota iz djelatnosti graditeljstva te turizma i ugostiteljstva.

Slični članci

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koje je ovlašteno za izradu prijedloga godišnje kvote, oni su odgovorili da prate stanje na tržištu rada. Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma (HUT) je rekao da RH hitno treba povećati kvote za zapošljavanje stranaca u turizmu.

– Normalno da je svim poslodavcima u cilju prvo zaposliti ljude na domaćem tržištu rada, ali ako njih nema, onda se trebaju zaposliti stranci – rekao je Ostojić. INDEX.HR

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.