PRIJE 107 G. POTONUO JE “TITANIK”: Kapetan Kolins tvrdi da brod nije potonuo zbog sudara s ledenim brijegom

Da je brod plovio brzinom 11 metara u sekundi i udario u ledeni brijeg za koji se tvrdi da je veličine hotela, cijela strana bi bila uništena. Brod bi onda potonuo za nekoliko minuta, a ne sati

Britanski putnički brod Titanik, koji je potonuo na današnji dan prije 107 godina, nije potonuo zbog sudara sa ledenim brijegom, tvrdi kapetan L.M.Kolins.

Titanik je potonuo 14. aprila 1912. godine tokom svog prvog putovanja iz Sautemptona u Njujork, u SAD.

Pod kapetanom Edvardom Smitom, na brodu je bilo otprilike 2.200 putnika u trenutku kada se sudario sa ledenim bregom nedugo prije ponoći – nesreća u kojoj je više od 1.500 ljudi izgubilo život.

Kolins, koji ima iskustva u vodama sjevernog Atlantika, a gdje je potonuo Titanik, kaže da ta priča o sudaru sa ledenim brijegom nije realna.

Kolins je 2002. godine izdao knjigu “Potapanje Titanika, perspektiva ledenog pilota”, gdje je predložio tri razloga zbog kojih je vjerovao da je Titanik zaista potopio led.

“Uvjeren sam da je nemoguće da je brod udario u ledeni brijeg. Umjesto toga, Titanik je žrtva arktičkog ledenog sloja. Arktički led je višegodišnji led, vrlo tvrd”, rekao je bivši pomorac.

Kako je naveo, brojni brodovi su potonuli na isti način – probijanjem trupa.

Slični članci

“Nema pouzdanih dokaza da je Titanik udario u ledeni brijeg”, rekao je Kolins.

On je detaljno opisao u knjizi kako su otprilike 10 minuta prije potonuća, dva mornara uočila ono što su smatrali sumaglicom na horizontu, protežući se otprilike 20 stepeni s obje strane broda.

Takođe, različiti oficiri prijavili su različitu visinu nepostojećeg ledenog brijega.

Kapetan Kolins vjeruje da je ova razlika u visini posljedica “optičkog fenomena koji je dobro poznat nautičarima”, gde ravno more i ekstremna hladnoća iskrivljuju izgled objekata u blizini vodene linije, što ih čini veoma visokim.

Fizika takođe nalaže da Titanik nije udario ledeni brijeg, tvrdi on i pojašnjava da nešto što je poznato kao Bernulijev efekat znači da to nije moguće.

Prema riječima Kolinsa, ako je brod plovio brzinom 11 metara u sekundi i udario u ledeni brijeg za koji se tvrdi da je veličine hotela, cijela strana bi bila uništena.

“Brod bi onda potonuo za nekoliko minuta, a ne sati”, zaključio je Kolins.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.