PREPORUKA TRI NOVE KNJIGE: Arabeske od vode, Huzur i Početni seminar o ljubavi

Online knjižara Knjiga.ba predstavila je tri nova naslova iz svoje ponude, nove knjige koje su djelo bosanskohercegovačkih autora.

Hadžem Hajdarević napisao je zbirku rubaija “Arabeske od vode”. U njoj je 10 ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija.

Pogovor pod naslovom Pohvala pjesničkoj tradiciji, pohvala vrtovima bosanskoga jezika napisala je Mubina Muftić. Dok čekamo da se Hajdarevićeva zbirka, ova vrtoglava pjesnička avantura sa starom a neumrlom formom perzijske četvorke, s njezinim bejtovima i njihovim kompliciranim rimama, vanjskim i unutarnjim, pojavi kao knjiga, valja reći da je i na prvo čitanje – događaj. Ovdje donosim rubaije iz ciklusa Život. (I. Lovrenović)

Druga je djelo Sidika Spahića “Početni seminar o ljubavi”.

Slični članci

Opća poruka tog djela je u autorovom polazištu da je istinska ljubav prema Bogu (pa time i čitavi spektri ljubavi koje promovira vjera) napadnuta (a njezini blagodatni darovi osujećeni) kako od vjerskog formalizma, rigidnosti i neopravdane teološke strogoće, tako i od svjetovnih učenja: sekularizma, globalizma, ateizma, agnosticizma itd. Gdje su u svemu tome srce, duh, duša? Kao da za tim drevnim organima i posudama Ijubavi više niko ne brine… (Enes Karić)

Treća je knjiga Martine Mlinarević pod naslovom “Huzur”. Huzur znači mir – unutarnji mir, mir sa samim sobom. Knjiga Huzur donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o radosti i miru kao konačnom cilju i potpunom ljudskom ispunjenju.

Riječ je o knjizi koja ogoljuje i demistificira borbu protiv raka dojke s kojim se spisateljica bori već godinu dana a svoju borbu ne skriva od čitatelja – doživljaje, poteškoće i najintimnije trenutke dugog i tjeskobnog oporavka. Huzur predstavlja mir u svim dimenzijama života, saopćeno je iz Online knjižare Knjiga.ba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.