PREMAŠILI MUŠKE U PRIHODIMA, SVJETSKI SU ŠAMPIONI, A MANJE IM PLATE: Američke nogometašice zarađuju više od nogometaša

Tri mjeseca nakon što je tužila Američki nogometni savez (USSF) zbog spolne diskriminacije, američka ženska nogometna reprezentacija dobila je dodatno ‘streljivo’ za borbu protiv nejednakih plaća.

Po podacima Wall Street Journala, posljednja tri revizorska izvještaja o financijama USSF-a pokazuju da je ženska reprezentacija zaradila više od svojih muških kolega.

Nogometašice su u razdoblju od 2016. do 2018. godine imale 51 milion dolara prihoda, uglavnom od prodaje ulaznica. U istom razdoblju nogometaši su zaradili milion dolara manje.

Američka ženska nogometna reprezentacija tužila je u martu matični savez zbog “institucionalizirane spolne diskriminacije”, što se odnosi na pripreme, putovanja, plaće za trenere i medicinsko osoblje, područja u kojima se favorizira muška reprezentacija.

Slični članci

USSF se tada pokušao obraniti ‘činjenicom’ da muška reprezentacija generira više dobiti i da su zbog toga razlike u plaćama i financiranju.

Ovo novo izvješće taj argument izbija iz ruku USSF-a.

Američka ženska nogometna reprezentacija aktualni je prvak svijeta i upravo na svjetskom prvenstvu nogometašica u Francuskoj pokušava obraniti taj naslov. Istodobno, američki nogometaši nisu se ni kvalificirali na prošlogodišnje svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije izdvojeno.ba.